Business Internaţional

Profitul BHP Billiton s-a dublat ca urmare a cererii crescute din China

19.08.2004, 00:00 15

BHP Billiton, cea mai mare companie de minerit din lume, si-a dublat profitul obtinut in primele sase luni ale anului, cererea de pe piata chineza urcand preturile produselor, relateaza Bloomberg. Primul semestru al anului curent coincide cu al doilea semestru al anului financiar in Australia, BHP avand sediul central in aceasta tara.
Profitul net a crescut pana la un nivel record de 2,04 mld dolari americani, comparativ cu profitul de 989 mil. dolari americani din perioada similara a anului trecut. BHP Billiton a raportat anul trecut vanzari record pentru o treime din produsele sale, cererea crescuta de pe piata chineza determinand urcarea preturilor la fier si petrol pana la niveluri record.  Charles "Chip" Goodyear, directorul executiv al BHP cheltuieste 4 mld. dolari americani pe proiecte mergand de la mine de cupru si pana la campuri petroliere pentru a sustine cresterea, in completare la banii pe care compania ii returneaza investitorilor. BHP analizeaza  posibilitatea de a returna investitorilor o suma de pana  la 2 mld. dolari americani, incluzand aici si rascumparari de actiuni.
"Daca cresterea economica si preturile la marfuri se mentin la niveluri apropiate de cele actuale, compania poate in continuare sa aiba un alt an foarte bun" a comentat Hans Kunnen, analist la Colonial First State Investment in Sydney.
Actiunile BHP au atins in urma cu doua zile un nivel record de 13,33 dolari australieni/ actiune la  bursa din Australia. De la inceputul anului, aceste titluri au castigat 24,6%.
Ieri aceste titluri au inregistrat o scadere, analistii spunand ca  actiunile au atins o cotatie record   ca urmare a anticiparii rezultatelor, dupa aceeea unii investitori marcandu-si profitul.
Analistii se asteptau la un profit net pe intreg anul de 3,43 mld dolari americani, potrivit unei medii a estimarilor facute de 8 analisti chestionati de Bloomberg News. Previziunile pentru profitul pe a doua jumatate a anului financiar indicau un profit de 2 ,09 mld. dolari americani.
BHP Billiton nu s-a decis inca asupra sumei exacte de bani pe care o va returna actionarilor, potrivit declaratilor facute de reprezentantii companiei. Orice plan de management a capitalului va fi implementat "in curand" a spus Goodyear.
  Piata din China  a contat pentru 9,8% din totalul vanzarilor pe a doua jumatate a anului financiar. Guvernul chinez urmareste o crestere economica de 8,5% in acest an, mai scazuta decat nivelul de 9,1% din 2003, cel mai ridicat in sapte ani.
"Eforturile de a incetini cresterea cererii au avut un impact asupra pretului a anumite materiale in al doilea trimestru din 2004" au spus reprezentantii BHP. "Cu toate acestea, in conditiile in care guvernul pare a fi decis sa continue reformele, China este asteptata sa ramana o mare si constanta consumatoare de materiale si resurse in ultimii ani."
Preturile la cupru, nichel si zinc au crescut la bursa din Londra intre 14% si 64% in anul financiar incheiat la sfarsitul lunii iunie, comparativ cu anul precedent.
Vanzarile pe tot anul ale companiei au crescut cu 43% pana la un nivel de 24,9 mld dolari americani.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO