Business Internaţional

​Problemele sectorului bancar european reies la suprafaţă şi trag brusc în jos bursele americane

​Problemele sectorului bancar european reies la...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.07.2014, 17:18 2101

Bursele americane de acţiuni au deschis în scădere accentuată şedinţa de tranzacţionare de astăzi în condiţiile în care decizia uneia dintre cele mai mari bănci portugheze de a amâna plata datoriilor a reamintit investitorilor cât de fragil este sistemul bancar european, scrie MarketWatch.

Indicele S&P 500 a început sesiunea în scădere cu 1%, în timp ce indicele industrial Dow Jones a coborât cu 0,9%. Nasdaq a pierdut 1,4% din valoare.

Scăderea de 1% a S&P, dacă s-ar menţine până la finalul şedinţei, ar reprezenta cea mai accentuată evoluţie negativă de o zi a indicelui din ultimele trei luni.

Investitorii sunt îngrijoraţi de banca Espirito Santo Financial Group, are cărei acţiuni au fost suspendate astăzi de la tranzacţionare în urma unui declin de peste 17%.

Cel mai mare acţionar al băncii, Espirito Santo International, a anunţat la începutul săptămânii că nu a reuşit să răscumpere obligaţiuni pe termen scurt de la mai mulţi clienţi. Banca centrală a Portugaliei a dat asigurări că Banco Espirito Santo a fost protejată de problemele grupului, dar anunţul nu a reuşit să calmeze investitorii.

Publicaţia Diario Economico a relatat, fără să menţioneze sursa, că Espirito Santo International ar putea solicita protecţia faţă de creditori la un tribunal din Luxemburg dacă nu va putea ajunge la un acord de renegociere cu principalii creditori.

 

O noua provocare pentru manageri: coordonarea si motivarea de la distanta a echipelor

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO