Business Internaţional

Problemele Fannie Mae si Freddie Mac tin bursele in suspans

20.08.2008, 19:24 17

Bursele din Europa si Asia si-au continuat declinul in sedinta de tranzactionare de marti ca urmare a temerilor potrivit carora institutiile financiare vor inregistra si mai multe pierderi, in conditiile in care turbulentele de pe piata de creditare se intensifica, scrie International Herald Tribune.
Actiunile Barclays au pierdut 4,9% din valoare, in timp ce titlurile Commonwealth Bank of Australia au scazut cu 2,7%. Si asta dupa ce JP Morgan a avertizat ca Lehman Brothers si-ar putea reduce valoarea activelor contabile cu 4 mld. dolari. In urma anuntului, actiunile Lehman s-au depreciat cu 1,2% pe bursa germana.
Intreaga situatie a fost generata de speculatiile privind necesitatea interventiei guvernamentale pentru salvarea creditorilor americani Fannie Mae si Freddie Mac. Actiunile celor doua institutii financiare s-au prabusit cu 22%, respectiv 25%, fiind tranzactionate la un nivel apropiat de minimul ultimilor 18 ani. Totusi, un raport al Trezoreriei americane neaga inevitabilitatea interventiei autoritatilor americane.
La inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, indicele MSCI World a pierdut 0,8%, in timp ce indicele Dow Jones Stoxx 600 a coborat cu 1,5%, iar MSCI Asia-Pacific s-a prabusit cu 2,1%.
De la inceputul acestui an, indicele MSCI World a pierdut 17% din valoare, in conditiile in care pierderile suferite de institutiile financiare in urma declansarii crizei ipotecare americane se ridica la 500 mld. dolari.
Banca britanica Barclays a pierdut 4,9% din valoare la jumatatea sedintei de tranzactionare de marti, o actiune fiind cotata la 326 de penny. Titlurile Societe Generale au coborat cu 3,7%, pana la 62,08 euro.
In acelasi timp, inflatia din Germania a ajuns luna trecuta la cel mai ridicat nivel din 1981 incoace, determinand Banca Centrala Europeana sa mentina dobanda de referinta la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, chiar si in situatia in care ritmul de crestere economica al zonei euro incetineste. Iar deteriorarea conditiilor de pe piata ipotecara americana creeaza perspectivele unor noi pierderi pentru bancile de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO