Business Internaţional

Primele navete cu care NASA a cucerit spaţiul, găzduite de patru mari muzee din SUA. Galerie FOTO

Exponatele pentru care toată lumea s-ar înghesui la muzeu: navetele spaţiale cu care NASA a cucerit spaţiul, găzduite de patru mari galerii din SUA

Navetele cu care NASA a cucerit spaţiul

Autor: Radu Racu

13.04.2011, 12:55 289
La 30 de ani de la prima navetă spaţială americană lansată înorbită, NASA a anunţat că a găsit case pentru patru navete folositeîn program, care sunt sau urmeaza sa fie scoase din uz., scrierevista Time.


Cele patru navete scoase din uz, Enterprise - carenu a zburat niciodată în spaţiul cosmic însă a fost folosită lateste pentru dezvoltarea modelelor ulterioare - ,Discovery,Endeavour şi Atlantis, vor fi găzduite de patru muzee din SUA, înschimbul asumării unor cheltuieli de aproape 30 de milioane dedolari pentru întreţinerea fiecărui exemplar.

Charles Bolden, administratorul agenţiei spaţiale americane, aanunţat marţi seara că naveta Enterprise va fiexpusă la muzeul Intrepid, din Manhattan, New York. Conformoficialilor muzeului, cheltuielile de 28,8 milioane de dolari cuîntreţinerea navetei vor fi amortizate uşor, în condiţiile în careestimează creşterea numărului de vizitatori cu cel puţin 300.000 depersoane pe an, datorită noului exponat.
NavetaDiscovery, care tocmai şi-a terminat ultima misiunespaţială în luna martie, va fi expusă în centrul Steven V.Udvar-Hazy, o filială a muzeului Smithsonian, din Virginia.
NavetaEndeavour, care se pregăteşte pentru ultima misiune înluna aprilie, va fi expusă la scoaterea din uz în centrulCalifornia Science Center, din Los Angeles.
NavetaAtlantis va fi expusă în centrul Kennedy Space Center, dinFlorida.

Un număr de 21 de muzee din SUA au candidat oficial pentru aobţine dreptul de expunere a navetelor spaţiale, fiecare cucampanii inedite de promovare. Muzeul Intrepid a demarat o campaniede strângere de semnături prin care a reuşit să atragă 150.000 desimpatizanţi, în timp ce un muzeu din Seattle a început construcţiaunui pavilion de 12 milioane de dolari pentru găzduirea uneinavete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO