Primele navete cu care NASA a cucerit spaţiul, găzduite de patru mari muzee din SUA. Galerie FOTO

Autor: Radu Racu 13.04.2011
La 30 de ani de la prima navetă spaţială americană lansată în orbită, NASA a anunţat că a găsit case pentru patru navete folosite în program, care sunt sau urmeaza sa fie scoase din uz., scrie revista Time.


Citiţi şi Principalele momente din cursa pentru cucerirea spaţiului


Cele patru navete scoase din uz, Enterprise - care nu a zburat niciodată în spaţiul cosmic însă a fost folosită la teste pentru dezvoltarea modelelor ulterioare - ,Discovery, Endeavour şi Atlantis, vor fi găzduite de patru muzee din SUA, în schimbul asumării unor cheltuieli de aproape 30 de milioane de dolari pentru întreţinerea fiecărui exemplar.

Charles Bolden, administratorul agenţiei spaţiale americane, a anunţat marţi seara că naveta Enterprise va fi expusă la muzeul Intrepid, din Manhattan, New York. Conform oficialilor muzeului, cheltuielile de 28,8 milioane de dolari cu întreţinerea navetei vor fi amortizate uşor, în condiţiile în care estimează creşterea numărului de vizitatori cu cel puţin 300.000 de persoane pe an, datorită noului exponat.
Naveta Discovery, care tocmai şi-a terminat ultima misiune spaţială în luna martie, va fi expusă în centrul Steven V. Udvar-Hazy, o filială a muzeului Smithsonian, din Virginia.
Naveta Endeavour, care se pregăteşte pentru ultima misiune în luna aprilie, va fi expusă la scoaterea din uz în centrul California Science Center, din Los Angeles.
Naveta Atlantis va fi expusă în centrul Kennedy Space Center, din Florida.

Un număr de 21 de muzee din SUA au candidat oficial pentru a obţine dreptul de expunere a navetelor spaţiale, fiecare cu campanii inedite de promovare. Muzeul Intrepid a demarat o campanie de strângere de semnături prin care a reuşit să atragă 150.000 de simpatizanţi, în timp ce un muzeu din Seattle a început construcţia unui pavilion de 12 milioane de dolari pentru găzduirea unei navete.