Business Internaţional

Preturile mici ale caselor ii fac pe locuitorii Bratislavei sa se se mute in Ungaria si Austria

Preturile mici ale caselor ii fac pe locuitorii Bratislavei sa se se mute in Ungaria si Austria

Casele din satele unguresti si austriece de la granita cu Slovacia sunt mai atractive decat apartamentele din Bratislava

13.09.2007, 13:46 630

Rajka este un sat din nord-vestul Ungariei, aflat la doar 10 kilometri sud de capitala Slovaciei, care a devenit in mod neoficial una din suburbiile extinse ale Bratislavei. Locuita de aproximativ 2.600 de unguri si 300 de slovaci, zona este una din principalele atractii pentru cei care vor sa-si cumpere o locuinta in apropiere de capitala slovaca, scrie The Wall Street Journal.
Eliminarea granitelor intre tarile membre ale Uniunii Europene si faptul ca Bratislava este atat de aproape de Austria si Ungaria sunt primele avantaje pentru un asemenea cumparator. La acestea se adauga preturile mici la chirii practicate in satele unguresti si austriece in comparatie cu cele la proprietati asemanatoare in Slovacia.
"Mi-am cumparat casa din Rajka pentru 59.000 de euro cu un an in urma, iar aceeasi casa in Rusovce (un sat din Slovacia) m-ar fi costat 148.617 euro", a declarat Michal Zahor, inginer slovac, adaugand ca proprietatea din Rajka a fost o optiune mai buna decat apartamentele aflate la periferia de sud din Bratislava, cunoscuta sub numele Petrzalka.
Bratislava, capitala Slovaciei si cel mai mare oras al tarii, cu o populatie de 420.000 de oameni, a devenit centrul economic al unei regiuni in extindere.
Expansiunea suburbiilor rezidentiale ale Bratislavei spre tarile vecine membre ale Uniunii Europene demonstreaza ca o capitala central-europeana poate fi cadrul perfect pentru dezvoltarea de noi afaceri si crearea de locuri de munca.
Incepand cu luna ianuarie 2008, Slovacia si Ungaria se vor alatura tarilor europene din spatiul Schengen, asa cum este Austria. Conform acestui acord, calatorii nu vor mai fi obligati sa arate pasapoartele atunci cand vor trece dintr-o tara in alta.
Un slovac din clasa de mijloc din Bratislava castiga in medie pe an intre 13.500 de dolari (9.700 de euro) si 19.000 de dolari (13.750 de euro).
Cresterea nivelului de trai, dorinta de a locui in apropierea unui oras mare, la fel ca si preturile in crestere la imobiliarele din zona suburbiilor slovace ale Bratislavei, i-au determinat pe multi sa achizitioneze proprietati in zonele vecine din Austria sau Ungaria, lucru considerat deja a fi "la moda".
Desi preturile la terenurile construibile si la locuinte au crescut cu 30% pana la 40% pe an in anumite parti ale Ungariei si intr-un ritm mai incet in Austria, in zone considerate rurale din apropierea granitei cu Slovacia, totusi, acestea sunt de cele mai multe ori mai mici decat preturile unor case asemanatoare din suburbiile Bratislavei, a declarat Mikulas Ruso, proprietarul M Reality, agentie imobiliara care vinde case slovacilor in Ungaria.
"La pretul unui apartament cu patru camere in Petrzalka, o persoana poate cumpara o casa decenta de 100 mp sau mai mult, cu tot cu gradina, in Rajka", a adaugat Ruso. Un metru patrat de teren construibil in suburbiile slovace din Bratislava costa in medie, in prezent, intre 100 si 200 de euro, comparativ cu 45 pana la 50 de euro cat ar costa in Rajka sau intre 80 si 100 de euro in satele austriece Wolfsthal si Hainburg, a mai spus el.
In Wolfsthal, localizata la 60 de kilometri est de Viena si 6 kilometri sud-est de Bratislava, comunitatea slovaca reuneste o cincime din cei 780 de rezidenti, a declarat primarul Wolfsthal, Gerhard Schodinger. In Hainburg, 250 din cei 5.600 de rezidenti sunt slovaci, potrivit declaratiilor oficialilor.
Regiunea austriaca din jurul Wolfsthal are mai multe legaturi zilnice cu capitala Slovaciei decat cu Viena, a mai spus Schodinger. "Bratislava se afla la 10 minute de condus cu masina de aici", a precizat el, adaugand ca in anul urmator exista posibilitatea ca autoritatile de la Bratislava sa extinda o linie de transport public pana in Wolfsthal.
Liniile de transport public dinspre Austria si Ungaria spre Bratislava sunt extrem de importante, in conditiile in care cei mai multi slovaci care au case acolo fac naveta in fiecare zi la locul de munca.
Autoritatile din Bratislava inca nu au confirmat aceste planuri, motivand insuficienta resurselor financiare. "Stim ca aceasta este dorinta unor oficiali din regiunile respective", a declarat Milan Vajda, purtator de cuvant la primaria din Bratislava.
Deocamdata, situatia fiscala s-a dovedit a fi avantajoasa pentru multi. Slovacia a incheiat intelegeri fiscale cu mai multe tari, printre care si Ungaria si Austria, pentru a preveni dubla impozitare a veniturilor.
In plus, slovacii care locuiesc in Rajka, dar muncesc si platesc taxele in Slovacia, nu trebuie sa plateasca serviciile publice ungare precum strangerea gunoiului, a mai spus Ruso, adaugand ca autoritatile locale ungare vor sa rezolve aceasta situatie care nu ii avantajeaza.
In Austria in schimb, toti slovacii care detin o proprietate acolo, conform legilor locale, sunt nevoiti sa-si mute rezidenta legala din Bratislava, integrandu-se mult mai bine in societatea austriaca, a mai declarat Schodinger.
Locuitorii slovaci din Wolfsthal continua sa plateasca taxe pe venit in Slovacia, acolo unde lucreaza cei mai multi dintre ei, dar taxele locale le platesc insa Austriei.
Trecerea dintr-o suburbie in alta pe fondul expansiunii zonei reprezinta un motiv de ingrijorare pentru autoritatile slovace, deoarece acestea isi pierd veniturile din taxe daca proprietarii caselor din afara capitalei nu decid sa-si pastreze si locuinta din oras.
"Mutarea in suburbia orasului inseamna mai putine taxe", a mai spus Vajda.
In acelasi timp, orasul trebuie sa continue sa asigure servicii precum transportul public adecvat si colectarea gunoaielor atat pentru rezidenti, cat si pentru navetisti.
"Numarul de persoane prezente intr-o zi in capitala Slovaciei ajunge intre 620.000 si 690.000", a mai precizat purtatorul de cuvant, adaugand ca numarul actual de rezidenti din capitala slovaca a scazut in 2001 fata de 1991, ajungand la 420.000 de la 451.000, cati erau cu zece ani in urma.
"Este clar ca, la fel ca orice alt oras, si Bratislava trebuie sa depuna eforturi multiple pentru a atrage noi rezidenti si pentru a evita sa-i piarda pe cei care platesc taxe", a mai adaugat Vajda, spunand ca, din fericire, proprietarii de case slovaci din Ungaria si-au pastrat deocamdata statutul de platitori de taxe in Bratislava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO