Business Internaţional

Pretul ridicat al petrolului aduce aminte de o temere mai veche: inflatia

10.05.2004, 00:00 14



Bancile centrale din toata lumea devin tot mai ingrijorate de impactul inflationist al pretului ridicat al petrolului, care a ajuns la aproape 40 dolari/baril la bursa de marfuri din New York, relateaza Financial Times. Cu 13 ani in urma, in octombrie 1990, a fost atins un pret record de 40,95 dolari/baril.



In acest an, titeiul a urcat deja cu 22%. Traderii se tem ca oferta de petrol abia va acoperi cererea, pe fondul tensiunilor crescande si a atacurilor din Orientul Mijlociu. Pietele financiare mondiale au scazut drept raspuns la aceste asteptari inflationiste si la anticiparile privind majorarea dobanzilor. Indicele britanic FTSE 100 a inchis sedinta de joi in scadere cu aproape 1,2%, iar la mijlocul zilei de vineri pierduse deja 0,27%. In acelasi timp, Dow Jones Industrial Average (DJIA) a scazut cu 0,68%, ajungand la un nivel de 10.241,26 puncte.



La mijlocul zilei de vineri, petrolul era tranzactinat la Londra la un pret de 36,58 dolari/baril, in crestere cu 52 de centi, in timp ce la New York pretul la inchiderea sedintei fusese de 39,37 dolari/baril, in scadere cu 20 de centi.



Banca Angliei a subliniat joi necesitatea tinerii sub control a inflatiei, acesta fiind unul din motivele care au stat la baza majorarii dobanzii de referinta cu 0,25%, pana la 4,25%.



Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut saptamana trecuta rata de dobanda cheie pentru zona euro la 2%, insa Jean Claude Trichet, presedintele BCE, a adoptat un ton mai agresiv in privinta cresterii preturilor. El a avertizat ca majorarile succesive ale pretului mondial al petrolului reprezinta un "risc care poate afecta stabilitatea preturilor" si ca inflatia zonei euro ar putea depasi 2% in urmatoarele luni.



Alan Greenspan, presedintele Rezevelor Federale americane, a afirmat acum doua saptamani ca majorarea "accentuata" a preturilor contractelor futures pe petrol si benzina reprezinta "un eveniment economic care poate afecta semnificativ evolutia pe termen lung a economiei americane". Saptamana trecuta, Greenspan a semnalat ca ratele de dobanda din SUA vor creste curand, pentru ca inflatia sa poata fi tinuta in frau si pentru ca politica monetara sa devina treptat mai restrictiva.



Aceste declaratii i-au facut pe speculatori sa inceapa sa-si reduca riscurile. Ca rezultat, joi, preturile obligatiunilor de pe pietele emergente au inregistrat cea mai mare pierdere zilnica din aproape doi ani. Indicele EMBI+, calculat de banca americana JP Morgan pe baza preturilor acestor obligatiuni, a pierdut 2,2% la inchiderea pietelor europene, cea mai mare scadere din iulie 2002 pana in prezent.



"Piata a fost cuprinsa de panica, toata lumea voia sa vanda", spune John Bates, analist la West LB.



Saptamana trecuta, si Agentia Interntionala a Energiei (AIE) a avertizat ca pretul ridicat al petrolului "poate provoca daune substantiale economiilor tarilor importatoare, precum si economiei globale". In aceste conditii, statele zonei euro vor avea cel mai mult de suferit dintre economiile puternic industrializate ale lumii. AIE estimeaza ca preturile de peste 35 de dolari/barilul vor impinge in jos Produsul Intern Brut al economiilor din Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica cu o medie de 0,4% in primii doi ani.





OPEC, neputincioasa



Tony Blair a declarat ca a vorbit cu statele producatoare de petrol despre impactul pretului ridicat al petrolului. Trichet a cerut din nou statelor producatoare sa isi "asume responsabilitatea" in ceea ce priveste pretul petrolului. "Este un aspect foarte important", a accentuat el. Cu toate acestea, un oficial al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a afirmat ca organizatia nu poate face nimic pentru a opri avansul vertiginos al pretului titeiului.



Hossein Kazempour Ardebili, reprezentantul Iranului in consiliul de guvernatori al OPEC, a declarat agentiei de stiri Dow Jones ca temerile privind securitatea din Orientul Mijlociu si piata stransa a petrolului din SUA au avut drept rezultat o prima de 6 dolari la fiecare baril.



OPEC, care furnizeaza aproximativ o treime din productia mondiala de petrol, a infirmat zvonurile de pe piata despre o sedinta de urgenta a cartelului. Astfel, un oficial al organizatiei a declarat ca nu va avea loc nici o sedinta inainte de cea programata pentru data de 3 iunie, in Beirut.



Pretul petrolului a crescut cu aproximativ 5% de la sfarsitul saptamanii trecute, cand au avut loc atacurile ale militantilor sauditi asupra angajatilor companiei Lummus, o filiala a grupului ABB care activeaza in domeniul rafinarii petrolului, situata in orasul Yanbu, in nord-vestul Arabiei Saudite.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO