Business Internaţional

Presedintele Chirac va vorbi germana la summitul european de la Bruxelles

16.10.2003, 00:00 11

Legaturile deja destul de stranse dintre Franta si Germania se vor consolida si mai mult dupa ce presedintele francez Jacques Chirac va reprezenta interesele Germaniei la summitul Uniunii Europene de maine. Debordanta demonstratie de "afectiune" si prietenie dintre cei doi oficiali, care s-au vazut de sase ori in ultimele cinci saptamini, a lasat sa se inteleaga in ultima vreme o tot mai pregnanta dorinta de a uni interesele Europei in jurul unui nucleu solid, cu traditie, de sorginte franco-germana.
Gerhard Schroeder, cancelarul german, impreuna cu ministrul sau de externe, Joschka Fischer, vor fi nevoiti sa paraseasca devreme dezbaterile europene pentru a fi prezenti la Berlin, unde este programat un vot extrem de important pentru vitorul economic al Germaniei.
Absenta motivata a Germaniei a fost compensata insa de un gest simbolic, prin care Schroeder a incredintat oficialului francez "delicata" responsabilitate de a reprezenta interesele germane in cadrul summitului UE.
Relatiile dintre cele doua puteri au fost intotdeauna considerate foarte importante pentru stabilitatea UE, insa declaratia de miercuri este o premiera in toata istoria continentului. Initiativa Germaniei marcheaza sfarsitul procesului de reconciliere dintre cele doua puteri, ale caror relatii de prietenie au fost puse la grea incercare de razboiul orgoliilor care s-a declansat in timpul summitul european de la Nice din 2000. De la aceasta data si pana in prezent intre cele doua tari s-a dezvoltat o neasteptata armonie, care a culminat cu coordonarea pozitiilor asupra unor subiecte strategice, cum ar fi razboiul din Irak, cosntitutia europeana sau politicile industriale. Expresia "prietenul la nevoie se cunoaste" s-a aplicat in ultima perioada foarte bine Frantei si Germaniei, care, amenintate cu aplicarea unor severe penalitati pentu nerespectarea normelor europene, au facut front comun impotriva autoritatilor monetare, cerand o aplicare mai flexibila a prevederilor Pactului de Stabilitate.
Reuniunea de vineri a oficialilor europeni este insa una de mai mica importanta, fiind vizate analizarea unor probleme precum rimul lent de crestere economica si politicile de azil.



Conflicte bugetare
"Trebuie operate modificari semnificative in bugetul Uniunii Europene... in caz contrar procesul de largire a zonei euro nu se va incheia cu un succes", a afirmat Michaele Schreyer, comisarul european pe probleme bugetare.
Potrivit oficialul european, din 2007, cand noul buget va fi adoptat, noii membri ai blocului european vor deveni recipienti neti ai fondurilor UE. In prezent, doar patru state sunt contribuitori neti la bugetul UE, in timp ce alte 10 sunt pe pozitia de beneficiari neti ai acestor fonduri(Finlanda mentine un echilibru intre subventii si contributii).
Odata cu influxul aditional de state din estul Europei, fondurile Uniunii vor trebui redirectionate catre alti recipienti. Aceast fapt reprezinta o adevarata provocare pentru Comisia Europeana, care trebuie sa modifce radical actualul buget pentru a permite acomodarea noilor membri.
Cum majoritatea statelor europene, si in principal principalii furnizori de fonduri, precum Germania, Franta, Marea Britanie, se confrunta cu dificultati economice de diverse amplitudini, negocierile pe baza viitorului buget se vor dovedi extrem de dificile.
In mod sigur cele mai puternice proteste vor veni de la actualii recipienti, care se vor vedea privati de o sursa extrem de importante de fonduri.
Plecand de la aceste premise, viitoarele negocieri se vor transforma foarte probabil intr-o serie de conflicte financiare de o anvergura fara precedent in istoria Uniunii. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO