Business Internaţional

Preşedintele Cehiei cere fuziunea bursei de la Praga cu cea de la Varşovia

AFP/Mediafax Foto

Ludwik Sobolewski a fost demis de acţionari la începutul anului din funcţia de CEO al Bursei de La Varşovia după ce a fost suspendat pentru conflict de interese la finalul lunii decembrie

Autor: Bogdan Cojocaru

27.05.2013, 20:07 350

Preşedintele Cehiei Milos Zeman a propus fuziunea pieţei de acţiuni de la Praga cu cea din capitala Poloniei pentru „crearea unei singure burse central-europene, cu sediul central în Varşovia, care va deveni un jucător mai puternic şi concurent pentru alte burse“, scrie Warsaw Business Journal.

Preşedintele a subliniat că bursa cehă nu are nici capitalul şi nici puterea managerială necesară pentru a atrage noi emitenţi de acţiuni, în timp ce bursa de la Varşovia are o cifră de afaceri chiar mai mare decât cea de la Viena. Un număr de şapte companii din Cehia sunt deja listate în Polonia.

„Mi-e teamă că acesta este ultimul discurs pe care-l ţin deoarece brokerii din Praga mă vor aştepta la aeroport cu pietre. Mă aşteaptă funeralii de stat“, a adăugat în glumă Zeman. În urmă cu câteva săptămâni, Warsaw Stock Exchange (WSE) a început discuţii legate de o posibilă colaborare cu grupul CEE Stock Exchange, un holding care deţine bursele din Viena, Budapesta, Ljubljana şi Praga. WSE a ales Citibank drept consilier financiar pentru aceste negocieri, iar curând va alege un consilier juridic.

Profitul Bursei de acţiuni de la Varşovia, controlată de stat, a crescut în primul trimestru cu 25%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după achiziţia celei mai mari burse de energie din Polonia, potrivit Bloomberg.

Profitul net s-a cifrat la 42,1 milioane de zloţi (10 milioane euro) în primele trei luni ale anului. Veniturile au crescut cu 24%, la aproape 80 milioane zloţi (19 milioane euro). Bursa de energie, achiziţionată de la guvern şi de la companii poloneze de utilităţi în februarie 2012 a generat venituri de 26 milioane zloţi (6,2 milioane euro).

Bursa de la Varşovia este cea mai mare din Europa Centrală, pe principala platformă tranzacţionându-se acţiuni emise de 438 de companii cu o valoare totală de 702 mld. zloţi (167 mld. euro). 

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 28.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO