Business Internaţional

Presedintele BCE: Voi lua toate masurile ca sa stopez cresterea inflatiei

22.06.2006, 18:18 16

BCE si-a majorat previziunea privind inflatia in acest an la 2,3% de la 2,2%, Trichet reinnoindu-si promisiunea cu privire la continuare luptei impotriva inflatiei.
Jean-Claude Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene, a promis ca va lua masurile necesare pentru a stopa accelerarea inflatiei. Aceasta este determinata de o crestere economica puternica ce exercita o presiune asupra preturilor, lasand sa se inteleaga ca va majora din nou rata dobanzii in lunile urmatoare, scrie Bloomberg.
"Vom continua sa facem tot ce ne sta in putere pentru a tine inflatia si presiunile inflationiste in frau", a declarat Trichet la intrunirea cu Parlamentul European si comitetul monetar din Bruxelles. "Si se pare ca acest lucru este foarte bine inteles de observatori", a spus el.
Reprezentantii BCE au majorat pe 8 iunie rata de referinta la euro pentru a treia oara in ultimele sase luni, pana la 2,75%, si au semnalat ca sunt necesare noi cresteri ale acesteia, determinate de recentele majorari ale pretului petrolului si accelerarea cresterii economice a tarilor europene. Piata futures arata ca investitorii se asteapta ca membrii BCE sa-si continue politica de crestere a ratei dobanzii cu cel putin 0,25% pe trimestru, fapt ce ar duce rata de referinta a pietei europene la 3,25% pana la finalul anului.
"Cresterea economica se extinde si devine gradual una sustenabila", spune Trichet. "In acest an si pe parcursul anului viitor, indicatorii inflationisti vor ramane, cel mai probabil, in actualele cote", a continuat el.
Temerile legate de accelerarea cresterii economice si inflatie au impins randamentul obligatiunilor germane cu scadenta de doi ani la cel mai ridicat nivel din august 2002. Acest indicator este foarte sensibil la schimbarile intervenite in ratele de dobanda si a crescut cu 2 puncte procentuale, pana la 3,47% la primele ore de ieri in Londra, dupa ce pe parcursul zilei atinsese chiar si 3,48%.
Presedintele BCE le-a comunicat guvernantilor din tarile europene ca posibilele surse inflationiste pot fi cresterea accentuata a creditului, expansiunea masei monetare, preturile ridicate ale carburantilor si cresterile salariale. Trichet se asteapta ca exporturile sa ramana robuste, iar consumul privat sa creasca puternic.
BCE si-a mentinut prognoza de crestere economica pentru acest an la 2,1%, cel mai ridicat nivel din 2000, insa si-a majorat previziunile privind inflatia la 2,3% de la 2,2%. Reprezentantii BCE doresc sa duca inflatia sub nivelul de 2%.
"Vom fi fideli obiectivului nostru principal care reprezinta stabilitatea preturilor", a conchis Trichet.
Economia de 10.000 de miliarde de euro s-a extins cu 0,6% mai mult in primul trimestru fata de cel precedent, iar increderea printre directorii executivi si populatie a atins luna trecuta cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Trichet considera ca pretul petrolului si piata de real estate trebuie monitorizate permanent.
Cel putin noua presedinti de sucursale ale Fed si-au exprimat in ultimele saptamani ingrijorarile cu privire la cresterea preturilor din SUA, sugerand faptul ca Fed
si-ar putea continua politica de crestere a ratei de referinta, dupa 16 majorari consecutive, pana la 5%
O noua crestere a ratei de referinta va fi aproape sigur decisa la intalnirea Fed din 28-29 iunie. Rata futures a Fed pentru luna iulie atinsese si 5,27%, dupa ce un raport guvernamental arata ca indicele preturilor de consum s-a majorat cu 0,3% in luna mai, peste previziunile analistilor. Rata anuala a inflatiei, care include segmentul alimentar si cel al carburantilor, a fost de 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO