Business Internaţional

Povestea lui Zhong Shanshan, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Asia. Cu ce a ajuns să îşi construiască o avere de zeci de miliarde de dolari

Povestea lui Zhong Shanshan, unul dintre cei mai...

Autor: Eduard Ivanovici

15.07.2023, 10:31 1092

Deşi nu se poate lăuda cu nivelul de notorietate al unor miliardari precum Jack Ma sau Pony Ma, fondatorii Alibaba şi Tencent, Zhong Shanshan a devenit într-un timp relativ scurt unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Asia, cu o avere de aproximativ 70 de miliarde de dolari, care i-a adus titlul de „regele apei îmbuteliate din China”.

Fost jurnalist, Zhong Shanshan s-a născut în decembrie 1954 în oraşul Zhuji din estul Chinei. Întrucât, spre deosebire de alţi miliardari chinezi, nu s-a implicat niciodată în politică şi a ales să îşi limiteze cât mai mult apariţiile publice, de-a lungul anilor a căpătat titlul de „lup singuratic”. De altfel, se ştiu foarte puţine lucruri despre viaţa celui care, până nu de mult, deţinea titlul de cel mai bogat om din Asia.

Înainte de a-şi începe traseul antreprenorial, Zhong Shanshan a renunţat la şcoală în clasa a şasea şi a ales să devină muncitor în construcţii într-o Republică Populară Chineză aflată în plină Revoluţie Culturală, potrivit Forbes.

Ulterior, în anii 1980, a lucrat ca ziarist şi vânzător de băuturi răcoritoare. După ce a petrecut cinci ani la cotidianul Zheijang Daily, a început să îşi creeze o lungă serie de businessuri: a fondat un ziar privat, a crescut ciuperci şi a vândut perdele înainte de a pune bazele Wantai Biological, un grup farmaceutic ce a dezvoltat inclusiv teste rapide pentru coronavirus.  În 1996, a înfiinţat Nongu Spring, un producător de apă îmbuteliată la care deţine şi în prezent un pachet majoritar de acţiuni. Ascensiunea rapidă a companiei, culminată cu o listare pe bursa din Hong Kong în 2020 (când s-a listat şi Wantai), i-a adus titulatura de „regele apei îmbuteliate din China” şi o avere estimată la 62 de miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. Ofertele publice de vânzare de acţiuni (IPO-uri) ale celor două companii au creat circa 70 de milionari. De la listare, Nongfu afişează o creştere de 22% pe bursă, în timp ce acţiunile Wantai s-au apreciat cu 740%. Cele două societăţi sunt evaluate la 60 de miliarde de dolari, respectiv 11 miliarde.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO