Business Internaţional

Portugalia va nationaliza o banca cu probleme

03.11.2008, 17:58 19

Guvernul de la Lisabona si-a anuntat intentia de a propune parlamentului nationalizarea uneia dintre cele mai mici banci ale tarii, Banco Portugues de Negocios (BPN), institutie care a inregistrat pierderi importante pe timpul crizei financiare si a fost pusa sub ancheta, fiind suspectata de o administrare proasta a activelor, scrie International Herald Tribune.

Ministrul de finante portughez Fernando Teixeira dos Santos a declarat ca pierderile BPN se ridica la 700 de milioane de euro (893 mil. dolari). "Guvernul a luat aceasta decizie in special pentru a se asigura ca depozitele clientilor bancii sunt in siguranta", a spus Teixeira.
Banca, care a inregistrat anul trecut un profit de 56,7 milioane de euro, nu a facut deocamdata comentarii pe acest subiect. Nici o alta banca din Portugalia nu a raportat probleme in a face fata crizei financiare.
Ministrul de finante a mai declarat ca, incepand de luni, vor fi desemnati doi administratori din partea bancii centrale pentru supravegherea activitatii BPN.
Ulterior, administrarea Banco Portugues de Negocios urmeaza sa cada in sarcina bancii detinute de stat Caixa Geral de Depositos, cea mai mare institutie financiara din Portugalia, a mai spus Teixeira.
Pentru ca BPN sa fie nationalizata este necesara obtinerea unui aviz din partea parlamentului, unde guvernul portughez detine in prezent majoritate absoluta.
Procurorul general al Portugaliei ancheteaza Banco Portugues de Negocios sub acuzatia de administrare proasta a activelor si de desfasurarea unor posibile activitati ilegale. Investigatia a fost initiata dupa ce noua conducere a bancii, care si-a intrat in drepturi la inceputul anului, a cerut sprijinul anchetatorilor in urma descoperirii unor posibile ilegalitati.
Teixeira a mai anuntat ca guvernul va deschide o linie de credit de 4 miliarde de euro (5,1 mld. dolari) pentru redresarea bancilor portugheze.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO