Business Internaţional

Portugalia este strivită de presiunea pieţelor financiare

Portugalia este strivită de presiunea pieţelor financiare

Autor: Catalina Apostoiu

05.04.2011, 23:48 22

Costurile de finanţare ale Portugaliei au urcat până aproape de10% pentru titlurile pe zece ani, devenind din ce în ce mai clar căţara are nevoie de ajutor extern pentru a evita intrarea înincapacitate de plată, în timp ce şi agenţia de rating Moody's adecis să reducă ratingul ţării, scrie Financial Times.

Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani ale Portugaliei aavansat până la 9,91% (euro/an) la începutul săptămânii, pestenivelurile înregistrate în Irlanda în momentul în care Dublinul aprimit un pachet de bailout de 67,5 mld. euro în noiembrie.

Dobânda la titlurile de stat pe zece ani a ajuns ieri la 8,84%pe an. Estimările pieţei privitoare la probabilitatea unui defaultse plasează acum la 40%, în creştere de la 30% cu o lună în urmă,indică contractele swap pe riscul de credit.

Agenţia de rating Moody's a redus ratingul obligaţiunilorguvernamentale pe termen lung ale Portugaliei cu încă o treaptă,până la Baa1, plasându-le sub supraveghere cu perspectivă negativă.Agenţia a pus decizia pe seama "nesiguranţei sporite de ordinpolitic, bugetar şi economic". Drept urmare, euro a scăzut uşorpână la 1,4164, minimul ultimelor patru zile.

Săptămâna trecută, agenţia Fitch a redus la rândul său ratingulPortugaliei spunând că ţara are nevoie de sus­ţinere financiarăexter­nă, în timp ce agenţia Standard & Poor's a scăzutcalificativul Por­tu­galiei cu trei trepte.

Marc Chandler, ana­list în cadrul Brown Brothers Harriman, adeclarat că "Portugalia are nevoie de un bailout internaţional.Acest lucru este sigur. Ţara ar putea fi de asemenea nevoită să-şirestructureze obligaţiuni, ceea ce ar putea declanşa probleme şi înalte ţări". Un posibil împrumut extern acordat Portugaliei esteevaluat la 70 de miliarde de euro.

Chiar şi în Portugalia, puţini oficiali, cu excepţia premieruluidemisionar Jose Socrates şi a guvernului său interimar, se aşteaptăca ţara să evite un bailout.

Autorităţile de la Lisabona vor fi supuse unui test astăzi, cândva avea loc o licitaţie de titluri pe termen scurt în valoare depână la

2 miliarde de euro. Deşi ţara este de aşteptat să atragă aceastăsumă, dobânda plătită va fi cu siguranţă mare.

Cel mai important test va fi în iunie, când Portugalia va finevoită să strângă 7 miliarde de euro pentru răscumpă­rarea deobligaţiuni şi plata dobânzilor.

Căderea guvernului săptămâna trecută a complicat situaţiapen­tru că decizia privi­toare la un posibil bailout ar putea fiamânată dincolo de data alegerilor din 5 iunie.

Oficialii Uniunii Europene cred că Portugalia poate ajunge pânăîn luna iunie fără un bailout, însă miniştrii de finanţe vordiscuta pe marginea crizei datoriilor din Portugalia, Irlanda şiGrecia la finalul acestei săptămâni.

Socrates insistă că ţara sa nu are nevoie de ajutor. Partidul deopoziţie social-demo­crat, care este văzut drept câştigător alale­gerilor, ar dori ca Socrates să nu lase decizia privitoare laun posibil bailout pe seama lui.

Amânarea unei decizii generează temeri printre investitori căproblemele Portugaliei s-ar putea extinde către Spania.

Deşi nu există semne în acest sens, randamentele titlurilorspaniole fiind în scădere, există teama că problemele de laLisabona ar putea atrage atenţia asupra băncilor şiadministraţiilor locale îndatorate ale Spaniei.

Noul guvern portughez va fi aşteptat să pună la punct un programcredibil de reducere a deficitului. Totuşi, vor trece mai multeluni până la apariţia unor rezultate.

"Acţiunile oficialilor UE au mai multe şanse de a calma temerileinvestitorilor decât orice ar declara Portugalia", spune FelipeSilva, din cadrul Banco Carregosa.

Pieţele nu sunt sigure ce se va întâmpla după 2013, cândinvestitorii privaţi vor fi obligaţi să suporte o parte dincosturile default-urilor suverane. "Orice veste pozitivă pe acestsubiect ar ajuta Portugalia", a declarat Silva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO