Portugalia este strivită de presiunea pieţelor financiare

Autor: Catalina Apostoiu 05.04.2011

Costurile de finanţare ale Portugaliei au urcat până aproape de 10% pentru titlurile pe zece ani, devenind din ce în ce mai clar că ţara are nevoie de ajutor extern pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, în timp ce şi agenţia de rating Moody's a decis să reducă ratingul ţării, scrie Financial Times.

Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani ale Portugaliei a avansat până la 9,91% (euro/an) la începutul săptămânii, peste nivelurile înregistrate în Irlanda în momentul în care Dublinul a primit un pachet de bailout de 67,5 mld. euro în noiembrie.

Dobânda la titlurile de stat pe zece ani a ajuns ieri la 8,84% pe an. Estimările pieţei privitoare la probabilitatea unui default se plasează acum la 40%, în creştere de la 30% cu o lună în urmă, indică contractele swap pe riscul de credit.

Agenţia de rating Moody's a redus ratingul obligaţiunilor guvernamentale pe termen lung ale Portugaliei cu încă o treaptă, până la Baa1, plasându-le sub supraveghere cu perspectivă negativă. Agenţia a pus decizia pe seama "nesiguranţei sporite de ordin politic, bugetar şi economic". Drept urmare, euro a scăzut uşor până la 1,4164, minimul ultimelor patru zile.

Săptămâna trecută, agenţia Fitch a redus la rândul său ratingul Portugaliei spunând că ţara are nevoie de sus­ţinere financiară exter­nă, în timp ce agenţia Standard & Poor's a scăzut calificativul Por­tu­galiei cu trei trepte.

Marc Chandler, ana­list în cadrul Brown Brothers Harriman, a declarat că "Portugalia are nevoie de un bailout internaţional. Acest lucru este sigur. Ţara ar putea fi de asemenea nevoită să-şi restructureze obligaţiuni, ceea ce ar putea declanşa probleme şi în alte ţări". Un posibil împrumut extern acordat Portugaliei este evaluat la 70 de miliarde de euro.

Chiar şi în Portugalia, puţini oficiali, cu excepţia premierului demisionar Jose Socrates şi a guvernului său interimar, se aşteaptă ca ţara să evite un bailout.

Autorităţile de la Lisabona vor fi supuse unui test astăzi, când va avea loc o licitaţie de titluri pe termen scurt în valoare de până la

2 miliarde de euro. Deşi ţara este de aşteptat să atragă această sumă, dobânda plătită va fi cu siguranţă mare.

Cel mai important test va fi în iunie, când Portugalia va fi nevoită să strângă 7 miliarde de euro pentru răscumpă­rarea de obligaţiuni şi plata dobânzilor.

Căderea guvernului săptămâna trecută a complicat situaţia pen­tru că decizia privi­toare la un posibil bailout ar putea fi amânată dincolo de data alegerilor din 5 iunie.

Oficialii Uniunii Europene cred că Portugalia poate ajunge până în luna iunie fără un bailout, însă miniştrii de finanţe vor discuta pe marginea crizei datoriilor din Portugalia, Irlanda şi Grecia la finalul acestei săptămâni.

Socrates insistă că ţara sa nu are nevoie de ajutor. Partidul de opoziţie social-demo­crat, care este văzut drept câştigător al ale­gerilor, ar dori ca Socrates să nu lase decizia privitoare la un posibil bailout pe seama lui.

Amânarea unei decizii generează temeri printre investitori că problemele Portugaliei s-ar putea extinde către Spania.

Deşi nu există semne în acest sens, randamentele titlurilor spaniole fiind în scădere, există teama că problemele de la Lisabona ar putea atrage atenţia asupra băncilor şi administraţiilor locale îndatorate ale Spaniei.

Noul guvern portughez va fi aşteptat să pună la punct un program credibil de reducere a deficitului. Totuşi, vor trece mai multe luni până la apariţia unor rezultate.

"Acţiunile oficialilor UE au mai multe şanse de a calma temerile investitorilor decât orice ar declara Portugalia", spune Felipe Silva, din cadrul Banco Carregosa.

Pieţele nu sunt sigure ce se va întâmpla după 2013, când investitorii privaţi vor fi obligaţi să suporte o parte din costurile default-urilor suverane. "Orice veste pozitivă pe acest subiect ar ajuta Portugalia", a declarat Silva.