Business Internaţional

Porsche mai face un pas spre controlul asupra VW

20.06.2008, 20:13 17

Producatorul de automobile de lux Porsche, proprietarul a 30,6% din drepturile de vot ale Volkswagen, a convenit preluarea unei participatii de 4,9% in cadrul grupului german, in conditiile in care se pregateste sa obtina controlul asupra celui mai mare producator auto din Europa.
Acordul de achizitie a unor noi actiuni vine pe fondul discutiilor cu reprezentantii Comisiei Europene referitoare la preluarea unei participatii majoritare in cadrul Volkswagen. Un purtator de cuvant al Porsche a declarat ca, in urma acordului, consultarile cu autoritatile antitrust vor fi mai eficiente.
Compania Porsche a fost nevoita sa depuna o noua cerere la Comisia Europeana pentru aprobarea preluarii Volkswagen, dupa ce a rezolvat problemele semnalate de CE in prima solicitare, iar termenul limita a fost stabilit la 23 iulie.
Producatorul auto a informat CE in legatura cu achizitia participatiei de 4,92% la Volkswagen care ii confera controlul de facto asupra grupului.
Potrivit reglementarilor UE, Comisia poate analiza un acord numai daca o companie poate dovedi existenta unei oferte de achizitie integrale sau a unei participatii de control.
In luna martie, consiliul de supraveghere al Porsche a autorizat preluarea unei participatii majoritare la Volkswagen, prin intermediul unei investitii de aproape 10 mld. euro. Majorarea participatiei la peste 50% nu obliga Porsche sa lanseze o oferta de preluare integrala a Volkswagen, intrucat a facut o propunere de acest fel anul trecut, la un pret minim, putini investitori aratandu-se interesati.
Landul german Saxonia de Jos, al doilea mare actionar al Volkswagen, cu o participatie cu drept de vot de circa 20%, a anuntat in luna martie ca isi va pastra actiunile si va continua sa aiba un rol activ, ca partener al Porsche.
Analistii au anticipat de mai mult timp ca Porsche, controlata de familia presedintelui Volkswagen, Ferdinand Piech, va prelua o participatie majoritara in cadrul grupului auto german, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a cerut Germaniei, in 2007, sa modifice o lege care limita drepturile de vot ale actionarilor Volkswagen.
Legea respectiva acorda dreptul actionarilor care detin 20% din companie sa blocheze o decizie luata in cadrul reuniunii anuale a actionarilor. Porsche a solicitat guvernului sa elimine aceasta clauza, sustinand ca sub legea germana pragul minim pentru ca un actionar sa poata bloca o decizie este de 25%.
In urma deciziei justitiei, guvernul german dezbate o noua lege referitoare la Volkswagen, care mentine un rol important pentru angajatii grupului si guvernul landului Saxonia de Jos, fapt contestat de Porsche. Compania Porsche a inceput sa cumpere actiuni Volkswagen in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO