Business Internaţional

Piata imobiliara spaniola, in cadere libera

28.03.2008, 18:48 17

Piata imobiliara spaniola se indreapta spre o perioada foarte grea pe fondul inaspririi conditiilor de creditare care duc la exacerbarea problemelor legate de oferta foarte mare si de anii de crestere sustinuta a preturilor caselor, scrie Financial Times.
Numarul locuintelor finalizate vandute in luna ianuarie a scazut cu 27% fata de aceeasi perioada a lui 2007, conform Institutului spaniol de Statistica, iar piata creditelor ipotecare a scazut cu aproximativ 28%, pana la valoarea de 13,4 mld. euro (21 mld. dolari). Valoarea medie a unei ipoteci a scazut cu 3%, pana la 142.794 euro (225.135 dolari), in ciuda costurilor mari de finantare.
Cifrele proaspat anuntate reprezinta cea mai clara confirmare a faptului ca Spania se indreapta spre o prelungita perioada de incetinire a cresterii economice. Situatia economiei spaniole in general si incetinirea sectorului de constructii in special au reprezentat principala tema a campaniei electorale si reprezinta cea mai mare provocare la care este supus guvernul condus de Jose Rodriguez Zapatero.
El a promis ca va demara o serie de proiecte publice pentru a contracara efectele crizei imobiliare si ca va oferi posibilitati de calificare pentru numarul mare de muncitori necalificati care au ramas fara locuri de munca.
Criza creditelor ii afecteaza de asemenea pe patronii companiilor mici si mijlocii a caror activitate principala sunt constructiile, care sunt nevoiti sa apeleze la masuri de protectie impotriva creditorilor.
Saptamana aceasta, compania Cosmani din Madrid a fost nevoita sa apeleze la protectia tribunalului dupa ce incetinirea vanzarilor i-a adus in imposibilitatea de plata a dobanzilor.
De asemenea, grupul imobiliar SEOP a apelat la masuri de protectie si administrare din oficiu dupa ce clientii sai au incetat sa mai plateasca facturile.
Cele mai afectate locuri din Spania au fost regiunile turistice. Agentiile imobiliare de pe coasta Mediteranei au acum nevoie in medie de patru ani pentru a incheia o vanzare, in comparatie cu cele cateva zile necesare acum patru ani, cand Spania se afla in plin boom imobiliar. Raportul mai mentioneaza ca aproximativ jumatate din locuintele nou construite pe Costa del Sol au ramas nevandute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO