Business Internaţional

Piata imobiliara din Marea Britanie concureaza cu cea americana in ceea ce priveste scaderea preturilor

Piata imobiliara din Marea Britanie concureaza cu cea americana in ceea ce priveste scaderea preturilor

Preturile locuintelor continua sa scada, determinand schimbari de strategie in cadrul unora dintre cei mai mari creditori ipotecari britanici

14.04.2008, 19:55 21

Acum, dupa doar cateva luni, piata financiara britanica ar putea asista la un fenomen petrecut ultima data in 1970 - cozile pentru obtinerea unui credit ipotecar, scrie BBC News.
Piata imobiliara din Regat a inregistrat in ultima vreme un declin accentuat. In septembrie, octombrie si noiembrie numarul creditelor ipotecare contractate de consumatorii britanici ajungea la 80.000 pe luna.
Insa, in ultimele trei luni numarul acestora a coborat constant, ajungand la 63.000, 51.000 si respectiv 49.000, confirmand astfel estimarile efectuate toamna trecuta de Consiliul Creditorilor Ipotecari din Marea Britanie.
Declinul accentuat a avut la origine mai multi factori. In ultimul deceniu, preturile au urcat atat de sus incat cu greu cineva isi mai putea permite sa-si cumpere o locuinta pentru prima data. Preturile au devenit aproape de nesuportat pentru consumatori si astfel s-a ajuns la o scadere a cererii si implicit a preturilor, considera Jamie Dannhauser, de la agentia de consultanta Lombard Street Research.
Un alt factor a fost reprezentat de scaderea brusca a increderii consumatorilor si de incapacitatea creditorilor de a mai acorda imprumuturi. In conditiile in care consumatorii au devenit mult mai prudenti, iar creditorii au restrans categoria celor care pot primi imprumuturi, declinul pietei de creditare pare sa fi capatat un ritm si mai accelerat.
In consecinta, preturile locuintelor continua sa scada, determinand schimbari de strategie in cadrul unora dintre cei mai mari creditori ipotecari britanici, precum Nationwide sau Halifax.
La sfarsitul anului trecut acestia estimau ca preturile se vor stabiliza anul acesta. Acum, oficialii celor doua companii par din ce in ce mai siguri de faptul ca preturile vor continua sa coboare.
Unii analisti considera chiar ca in urmatorii doi ani preturile de pe piata imobiliara ar putea cobori cu pana la 10%. Totusi, Martin Ellis, economistul-sef al Halifax, prefera cuvinte precum "modest" sau "putin" in momentul in care vorbeste despre acest declin.
"In ultimele luni am observat o scadere a preturilor de pe piata imobiliara si o scadere a numarului celor care contracteaza imprumuturi ipotecare", a declarat Ellis, adaugand ca "in perioada urmatoare ar putea continua acest declin usor."
De asemenea, reprezentantii guvernului se tem sa faca vreo comparatie intre situatia actuala si recesiunea de la inceputul anilor 1990. Atunci a fost ultima perioada in care preturile de pe piata imobiliara au coborat intr-un ritm similar celui de acum.
Este adevarat insa ca foarte multe lucruri sunt diferite fata de perioada 1990, in special in ceea ce priveste economia in ansamblu.
Ratele dobanzilor se afla la un nivel scazut, in timp ce rata angajarii este foarte ridicata. Mai mult, oamenii nu isi pierd locurile de munca cu milioanele, iar casele cu miile. Este posibil insa ca aceste elemente sa nu scuteasca piata imobiliara de un soc mult mai puternic.
Numarul celor care contracteaza o ipoteca pentru prima data a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 33 de ani. Pentru Jonathan Davis, de la housepricecrash.co.uk, ceea ce se intampla acum pe piata imobiliara nu este chiar atat de surprinzator, in conditiile in care estimase cu mult inainte o prabusire de proportii a pietei imobiliare.
"Marile banci au pierdut aproape 250 mld. dolari de pe urma crizei subprime, ceea ce inseamna ca va trebui sa reduca valoarea creditelor acordate cu de zece ori mai mult", spune Davis. "Iar banii eliberati pe piata de catre bancile centrale nici macar nu se apropie de o asemenea suma", a adaugat el.
Iar situatia de pe piata nu poate decat sa se inrautateasca, cel putin pe termen scurt, spune Michael Coogan, directorul general al Council of Mortgage Lenders.
"Potentialii cumparatori incearca sa obtina un pret cat mai mic in loc sa accepte oferta initiala, iar asta creeaza anumite probleme in cadrul tranzactiilor individuale", a declarat el, adaugand ca "o asemenea situatie se va rasfrange si asupra tranzactiilor efectuate in urmatoarele luni."
"Urmatoarele trei, patru luni vor reprezenta o perioada critica, in care vom observa cu exactitate impactul restrangerii conditiilor de creditare asupra pietei imobiliare", avertizeaza Jamie Dannhauser.
Iar, din moment ce cumparatorii incep sa creada ca preturile se vor prabusi si mai mult, exista toate motivele sa credem ca acestia amana tranzactiile, iar creditorii vor deveni mai prudenti cand vine vorba de acordarea de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO