Business Internaţional

Pesimismul investitorilor şi analiştilor cu privire la viitorul zonei euro tinde să se cronicizeze. Ce soluţii de ieşire din impas există?

Pesimismul investitorilor şi analiştilor cu privire la viitorul zonei euro tinde să se cronicizeze

Se anunţă vremuri tot mai grele pentru pieţele mondiale

Autor: Paul Comşa

30.09.2011, 00:05 661

Compania de consultanţă financiară Ernst & Young apreciază că defaultul Greciei este inevitabil şi că sunt şanse de 35% ca economia zonei euro să reintre în recesiune, scrie Bloomberg.

Compania a revizuit estimările de creştere econo­mi­că a zonei euro pentru anul acesta de la 2% la 1,6% şi a redus previziunile pentru 2012 la un "anemic" 1,1%.

"Un default al Greciei este inevitabil. Întreba­rea-che­ie este când se va produce acest default şi cum va fi administrat", spun analiştii de la Ernst & Young.

Liderii europeni încearcă să calmeze investitorii ne­li­niştiţi de situaţia critică din Grecia, iar Banca Cen­trală Europeană a indicat că va reduce costurile de fi­nanţare şi va scădea rata dobânzii de referinţă la 1%, de la 1,5% cât este în prezent. Totuşi, pesimismul in­ves­titorilor rămâne ridicat, iar randamentele obli­ga­ţiunilor guver­na­mentale elene au continuat să urce pe piaţă.

"Autorităţile au fost lente în a aborda problemele le­gate de Grecia, Irlanda şi Portugalia", afirmă analiştii de la Ernst & Young.

Separat, Bloomberg a publicat un sondaj de opinie care arată că investitorii anticipează intrarea zonei euro în recesiune în următoarele 12 luni. Trei sfer­turi din cei peste 1.000 de investitori, analişti şi traderi chestionaţi consideră că problema datoriilor va împinge zona euro în recesiune, în timp ce puţin peste jumătate dintre participanţi cred că turbulenţele din sistemul financiar se vor intensifica. De asemenea, aproximativ 70% din ei cred că o ţară va abandona moneda unică europeană în următorii 5 ani. Peste o treime din repondenţi apreciază că o acutizare a crizei datoriilor de stat va avea repercusiuni negative asupra economiei mondiale în următorul an.

Investitorii pun sub semnul îndoielii abilitatea băn­cilor de a stabiliza pieţele financiare şi sunt îngri­jo­raţi de perspectivele economiilor din zona euro. Astfel, mai puţin de o cincime din cei chestionaţi con­sideră că pieţele europene oferă cele mai bune opor­tunităţi de investiţii în următorul an, aproape ju­mă­tate se aşteaptă ca indicele Euro Stoxx 50 care cu­prinde 50 din cele mai lichide companii din zona euro să se deprecieze, iar 56% intenţionează să-şi limiteze ex­punerea la euro în următoarele şase luni. Mai mult, circa 90% din cei chestionaţi de Bloomberg nu văd semne de revenire a economiei europene.

În ceea ce priveşte economiile înglodate în datorii, apro­ximativ 93% din participanţii la sondaj sunt de pă­rere că Grecia va intra în default, 56% apreciază că Por­tugalia va împărtăşi aceeaşi soartă, iar 40% se aş­teaptă ca un stat să părăsească zona euro în următorul an.

Aproape toţi repondenţii au descris bonitatea Greciei ca fiind "slabă". Mai mult de jumătate au spus acelaşi lucru despre Italia şi Spania. Spre deosebire, 38% din cei chestionaţi au afirmat că bonitatea Germaniei este "excelentă", în timp ce 45% au apreciat calitatea la "bună".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO