Business Internaţional

Pentru femeile din SUA, câteva kilograme în plus înseamnă până la 20.000 de dolari în minus la salariu

Pentru femeile din SUA, câteva kilograme în plus...

Autor: Oana Stupinean

08.11.2014, 17:48 521

Un studiu realizat de o cercetătoare din SUA arată că angajatorii sunt tentaţi să discrimineze femeile după greutatea lor, persoanele supraponderale câştigând mai puţin cu minimum 9.000 de dolari pe an, scrie The Guardian.

Nivelul de pregătire profesională ocupă un loc secund în preferinţele angajatorilor, în timp ce aspectul fizic primează, potrivit lui Jennifer Shinall, din cadrul Facultăţii de Drept Vanderbilt, din statul american Tennessee. Femeile supraponderale câştigă cu până 19.000 de dolari mai puţin pe an, comparati cu leafa persoanelor cu o greutate normală, în timp ce persoanele cu o greutate sub cea normală ajung să câştige într-un an cu până la 22.000 de dolari în plus, conform studiului realizat de Shinall.

“Angajatorii nu doresc ca imaginea companiei să fie afectată de greutatea angajatelor. De asemenea, patronii nu doresc ca relaţia angajat-client să aibă de suferit de pe urma înfăţişării angajaţilor”, spune cercetătoarea.

În cazul directorilor executivi abordarea este diferită: peste jumătate din bărbaţii CEO sunt supraponderali, în timp ce doar 5% dintre femeile CEO au peste greutatea normală.

Discriminarea angajatelor este prezentă în domenii variate, de la industrii care pun accent pe imagine, cum ar fi afacerile cu cazinouri, până la sectoare mai sobre precum cel al spitalelor, subliniază The Guardian. Publicaţia britanică citează exemplul mediatizat în SUA al unui cazinou din oraşul american Atlantic, care a primit câştig de cauză din partea unui judecător pentru a concedia angajatele care iau mai mult de 7% în greutate. În acelaşi timp spitalul Citizens Medical Center din statul american Texas a implementat o nouă politică în anul 2013 conform căreia personalul nou angajat trebuie să aibă un indice de masă corporală ideal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO