Business Internaţional

Pe cine se poate baza Europa în războiul global al semiconductoarelor?

Pe cine se poate baza Europa în războiul global al...

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2022, 00:05 468

În lupta pentru supremaţie la nivel mondial în domeniul vital al semiconductoarelor, în care cei mai importanţi combatanţi sunt SUA şi China, Europa trebuie să-şi creeze un ecosistem care s-o ajute să ajungă la autosuficienţă.

Germania ar putea deveni ma­rele producător de semiconductoare al Europei graţie investiţiilor aflate în curs în această industrie, a declarat recent cancelarul Olaf Scholz, po­trivit Reuters.

Germania, a precizat acesta, face eforturi majore pentru a-şi consolida producţia de semiconductoare.

Sectoarele de microelectronice şi semiconductoare ale ţării sunt orga­nizate în puternice clustere regionale. În clusterul din jurul Dresdei, apro­ximativ 200 de companii activează în sectorul semiconductoarelor.

Ambiţiile Germaniei din dome­niul producţiei de semiconductoare atrag proiecte din ce în ce mai numeroase şi mai mari în condiţiile în care continentul se luptă să-şi asigure siguranţa aprovizionării şi suverani­tatea tehnologică pe viitor, notează gtai.de.

Gigantul american Intel a selec­tat în martie 2022 Magdeburg drept lo­caţie pentru viitoarele sale unităţi europene de producţie de semicon­ductoare. Bosch a investit un miliard de euro în unitatea de producţie din Dresda. Fabrica este prima facilitate complet digitalizată de producţie de semiconductoare din Europa. Pro­ducătorul american Globalfoundries şi-a anunţat intenţia de a-şi dubla capacitatea unităţii din Dresda, într-o investiţie de peste un miliard de euro. Acesta vizează investiţii de 1,1-2,4 miliarde de euro în următorii ani. Infineon intenţionează să investească 2,4 miliarde de euro la unitatea din Dresda în următorii ani, iar produ­cătorul american Vishay vrea să-şi extindă producţia din Iztehoe.

Şi Spania are ambiţii de a deveni lider în industrie. În noiembrie, pre­mierul spaniol Pedro Sanchez s-a în­tâlnit cu reprezentanţi ai Samsung în Coreea de Sud pentru a atrage in­vestiţii, scrie laprensalatina.com.

Guvernul spaniol va aloca 12 mi­liarde de euro pentru finanţarea de fabrici de semiconductoare. Po­ten­ţi­a­lul Spaniei a atras deja un număr de multinaţionale, inclusiv gigantul a­merican Cisco.

Totuşi, o sursă familiară cu pla­nurile guvernului spaniol a declarat recent pentru Bloomberg că Spania se va concentra pe producţia de semiconductoare mai puţin avansate după ce ambiţiile sale de a produce microcipuri avansate nu au atras investiţii majore până acum.

Olanda dispune de o reţea na­ţio­nală de companii de semiconduc­toa­re, Holland Semiconductors. Aceas­ta este alcătuită din peste 100 de com­panii.

Compania olandeză ASML este de asemenea una dintre cele mai importante din domeniu la nivel mondial.

Şi Franţa consideră semiconductoarele drept o prioritate strategică şi a anunţat un plan de investiţii de 5 miliarde de euro în domeniu până în 2030, conform eetimes.eu.

Planul de investiţii „Electronique 2030“ este parte a „France 2030“, un plan de investiţii lansat în octombrie 2021, menit să creeze viitori campioni în sectoare strategice ca semiconductoarele, maşinile electrice, sursele de energie regenerabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO