Pe cine se poate baza Europa în războiul global al semiconductoarelor?

Autor: Catalina Apostoiu 13.12.2022

În lupta pentru supremaţie la nivel mondial în domeniul vital al semiconductoarelor, în care cei mai importanţi combatanţi sunt SUA şi China, Europa trebuie să-şi creeze un ecosistem care s-o ajute să ajungă la autosuficienţă.

Germania ar putea deveni ma­rele producător de semiconductoare al Europei graţie investiţiilor aflate în curs în această industrie, a declarat recent cancelarul Olaf Scholz, po­trivit Reuters.

Germania, a precizat acesta, face eforturi majore pentru a-şi consolida producţia de semiconductoare.

Sectoarele de microelectronice şi semiconductoare ale ţării sunt orga­nizate în puternice clustere regionale. În clusterul din jurul Dresdei, apro­ximativ 200 de companii activează în sectorul semiconductoarelor.

Ambiţiile Germaniei din dome­niul producţiei de semiconductoare atrag proiecte din ce în ce mai numeroase şi mai mari în condiţiile în care continentul se luptă să-şi asigure siguranţa aprovizionării şi suverani­tatea tehnologică pe viitor, notează gtai.de.

Gigantul american Intel a selec­tat în martie 2022 Magdeburg drept lo­caţie pentru viitoarele sale unităţi europene de producţie de semicon­ductoare. Bosch a investit un miliard de euro în unitatea de producţie din Dresda. Fabrica este prima facilitate complet digitalizată de producţie de semiconductoare din Europa. Pro­ducătorul american Globalfoundries şi-a anunţat intenţia de a-şi dubla capacitatea unităţii din Dresda, într-o investiţie de peste un miliard de euro. Acesta vizează investiţii de 1,1-2,4 miliarde de euro în următorii ani. Infineon intenţionează să investească 2,4 miliarde de euro la unitatea din Dresda în următorii ani, iar produ­cătorul american Vishay vrea să-şi extindă producţia din Iztehoe.

Şi Spania are ambiţii de a deveni lider în industrie. În noiembrie, pre­mierul spaniol Pedro Sanchez s-a în­tâlnit cu reprezentanţi ai Samsung în Coreea de Sud pentru a atrage in­vestiţii, scrie laprensalatina.com.

Guvernul spaniol va aloca 12 mi­liarde de euro pentru finanţarea de fabrici de semiconductoare. Po­ten­ţi­a­lul Spaniei a atras deja un număr de multinaţionale, inclusiv gigantul a­merican Cisco.

Totuşi, o sursă familiară cu pla­nurile guvernului spaniol a declarat recent pentru Bloomberg că Spania se va concentra pe producţia de semiconductoare mai puţin avansate după ce ambiţiile sale de a produce microcipuri avansate nu au atras investiţii majore până acum.

Olanda dispune de o reţea na­ţio­nală de companii de semiconduc­toa­re, Holland Semiconductors. Aceas­ta este alcătuită din peste 100 de com­panii.

Compania olandeză ASML este de asemenea una dintre cele mai importante din domeniu la nivel mondial.

Şi Franţa consideră semiconductoarele drept o prioritate strategică şi a anunţat un plan de investiţii de 5 miliarde de euro în domeniu până în 2030, conform eetimes.eu.

Planul de investiţii „Electronique 2030“ este parte a „France 2030“, un plan de investiţii lansat în octombrie 2021, menit să creeze viitori campioni în sectoare strategice ca semiconductoarele, maşinile electrice, sursele de energie regenerabilă.