Business Internaţional

Patru banci importante vor fi trimise in judecata in cazul Parmalat

01.08.2005, 18:12 27

Procurorii care investigheaza cazul Parmalat au cerut trimiterea in judecata a patru banci importante pentru rolul jucat de acestea in falimentul grupului producator de produse lactate, a declarat o sursa judiciara.

Cele patru banci sunt Citigroup si Morgan Stanley din Statele Unite, banca germana Deutsche Bank si cea elvetiana UBS.

Magistratii au solicitat de asemenea ca 13 bancheri si o firma italiana de administrare a activelor sa fie adusi in fata justitiei pentru ca au ajutat grupul sa insele investitorii. Firma incriminata este fondul de administrare a activelor Nextra, pe care Banca Intesa il vinde bancii franceze Credit Agricole.

Cererea pentru trimitere in judecata este cea mai recenta actiune legala in cadrul unui scandal care a generat mai multe procese. Solicitarea era asteptata si este considerata o evolutie de natura tehnica, dupa ce procuratura a nominalizat acuzatii in luna martie. Audierile in legatura cu cererea procuraturii vor avea loc in luna septembrie.

Bancile au negat anterior ca ar fi avut un comportament necorespunzator in privinta falimentului grupului Parmalat, iar vineri reprezentantii acestora au refuzat sa comenteze situatia.

Cei 13 bancheri nominalizati - care fac parte din cele cinci institutii incriminate, cu exceptia unui angajat de la Credit Suisse First Boston - au fost acuzati de procuratura ca au incalcat legislatia italiana referitoare la pietele de capital.

Emiterea de informatii false care afecteaza pretul obligatiunilor sau al actiunilor poate atrage o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare, care, in unele cazuri, poate fi chiar mai mare.

Potrivit legislatiei italiene, companiile pot suferi penalitati legale, de la amenzi si pana la inchiderea temporara.

Separat, Parmalat a intentat o plangere penala impotriva firmei Standard & Poor''s, care a acordat un rating ce nu a reflectat starea finantelor companiei, a declarat vineri o sursa apropiata cazului.

S&P a refuzat sa comenteze plangerea, care a fost inregistrata la inceputul lunii.

Compania Parmalat a intrat in faliment in anul 2003, in urma unor datorii in valoare de mai multe miliarde de dolari, investitorii ramanand in posesia unor creante fara valoare.

Grupul producator de lactate urmeaza sa fie relistat la bursa spre sfarsitul anului, dupa un schimb de datorii contra actiuni, in valoare de 12 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO