Business Internaţional

Parlamentarii britanici au decis: Rupert Murdoch nu este persoana potrivită să conducă News Corp.

Parlamentarii britanici au decis: Rupert Murdoch nu este persoana potrivită să conducă News Corp.
01.05.2012, 16:20 265

Preşedintele gigantului media News Corp., Rupert Murdoch "nu este o persoană potrivită" să conducă o companie internaţională importantă, au declarat parlamentarii din Marea Britanie, după ce compania sa media britanică a indus în eroare Parlamentul în legătură cu scandalul de hacking al telefoanelor de la tabloidul News of the World.

Murdoch "a închis ochii şi a fost intenţionat orb la ceea ce se întâmpla în companiile sale", potrivit unui raport al Comisiei pentru Casa de cultură, mass-media şi sport publicat astăzi la Londra, scrie Bloomberg.

"Acest comportament, considerăm noi, s-a propagat de la managementul de top în întreaga organizaţie şi vorbeşte despre lipsa guvernanţei corporative eficiente la News Corp".

Trei directori executivi de la unitatea News International, respectiv Les Hinton, Tom Crone şi Colin Myler au depus mărturii înşelătoare în faţa comisiei în 2009, potrivit juraţilor. Compania nu a publicat documentele necesare şi a făcut declaraţii care "nu au fost în totalitate adevărate", iar Murdoch, 81 de ani, şi fiul lui James trebuie să-şi asume responsabilitatea în ultimă instanţă, au declarat parlamentarii.

Cei unsprezece membri ai comisiei lucrează la acest raport din luna iulie, când cei doi Murdoch au fost chemaţi să depună mărturile cu privire la rolul lor în scandal. Ei au spus unei comisii de anchetă de etică în media că în special Crone şi Myler sunt de vină pentru eşecul lor de a detecta orice delict de la ziarul respectiv.

Dacă Murdoch ar fi fost "în întregime deschis" cu acţionarii şi cu parlamentarii, proporţiile scandalului de hacking ar fi fost descoperite mult mai devreme, potrivit comisiei.

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, Ofcom, a anunţat că se va baza pe acest raport pentru a decide dacă News Corp este aptă să deţină o licenţă de emisie. Ofcom a solicitat săptămâna trecută societăţii News Corp. să-i pună la dispoziţie documentele din procesele civile din scandalul de hacking al telefoanelor pentru a decide dacă a fost afectată capacitatea companiei de a conduce British Sky Broadcasting Group, cel mai mare furnizor britanic de pay-television.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO