Business Internaţional

Parisul si Berlinul castiga din nou in fata UE

16.12.2004, 00:00 12



Comisia Europeana a decis marti suspendarea incercarilor de sanctionare a Frantei si Germaniei in urma nerespectarii de catre acestea a pactului de crestere si stabilitate. Cele doua tari au mai castigat astfel o perioada de liniste, dupa trei ani de "conflict fiscal" cu Bruxelles-ul, scrie Financial Times.



Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme economice si monetare, a acceptat promisiunile facute de Franta si Germania, conform carora cele doua state isi vor reduce deficitele bugetare sub limita de 3% din PIB, incepand cu 2005.



A impune sanctiuni Frantei si Germaniei, in conditiile unui pact de stabilitate discreditat, ar insemna o incercare politica dezastruoasa, iar Almunia cunoaste acest lucru.



Cele mai puternice tari ale zonei euro au pus la cale suspendarea pactului inca din noiembrie 2003, dupa ce s-a dezvaluit faptul ca, in 2004, regulile vor fi incalcate pentru cel de-al treilea an consecutiv. Atunci, conflictul dintre Comisie si cele doua state a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie, care a fortat in final Franta si Germania sa intreprinda masuri concrete pentru evitarea unor amenzi de miliarde de euro.



Astfel, Almunia va avea de asteptat pana anul viitor pentru a evalua daca estimarile celor doua state se vor dovedi corecte sau nu. Pana la acel moment, liderii UE se vor decide insa asupra reformarii pactului, acest lucru fiind asteptat pentru prima jumatate a lui 2005.



"Atat Franta cat si Germania, conform evaluarilor noastre, nu vor incalca regulamentul pactului cu privire la deficitul bugetar, in cazul in care estimarile lor sunt corecte si in cazul in care masurile fiscale necesare vor fi implementate asupra bugetelor respective pana anul viitor", a declarat Almunia.



Comisia va trebui insa sa dea dovada de "vigilenta" in acest caz. "In fiecare din cele doua tari, situatia este vulnerabila", a avertizat totusi Almunia.



Pentru 2005, Franta preconizeaza un deficit de 3% (de la un nivel estimat la 3,7% pentru anul acesta) iar Germania unul de 2,9% (fata de 3,9% pentru 2004).



Almunia spera ca pana la ivirea unor noi incalcari ale pactului, in forma lui actuala, sa se adopte o varianta mai "flexibila" a regulamentului. Acesta a declarat ca spera la incheierea unui acord final, in acest sens, pana in luna martie a anului viitor.



Noile reguli vor fi probabil mai tolerante pentru tarile cu deficit mare dar cu nivel redus al datoriei nationale, finante publice fara probleme majore sau cu crestere economica sub asteptari.



Hans Eichel, ministrul de finante al Germaniei, a declarat: "Comisia a recunoscut faptul ca politica fiscala a Germaniei se afla pe calea cea buna, in ciuda unui mediu economic dificil. Depinde acum de toti actorii politici ai tarii sa demonstreze ca pot indeplini cu seriozitate angajamente luate fata de Europa."



Eichel a adresat acest apel celor 16 landuri federale, pe care le considera mai inainte responsabile de starea proasta a sistemului german de finante publice, dupa ce oficialii landurilor au refuzat sa sprijine diminuarea subventiilor acordate de stat, in valoare de 157 miliarde euro.



In contrast cu optimismul manifestat de Eichel, cei mai multi economisti cred ca Germania nu va reusi sa readuca deficitul in limitele pactului de stabilitate, intr-un timp atat de scurt, in ciuda unei cresteri economice estimate la 1,5%. Pentru Franta se preconizeaza o crestere a PIB-ului de 2,2%, in 2005.



Germania si Franta nu sunt insa singurele tari cu probleme la capitolul deficit. Zece din cei 25 de membrii ai UE se afla in prezent in afara limitelor regulamentului, iar multe guverne au cerut la randul lor schimbarea legilor.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO