Business Internaţional

Orasele europene domina topul celor mai scumpe destinatii din lume

Orasele europene domina topul celor mai scumpe destinatii din lume

Sa faci cumparaturi la Oslo este cu 34% mai scump decat la New York

07.03.2007, 17:08 50

Cei care au un buget limitat pentru calatorii ar face bine sa evite Europa, conform celui mai recent studiu Worldwide Cost of Living realizat de Economist Intellingence Unit.
Tokio, detronat anul trecut din pozitia de cea mai scumpa destinatie din lume de catre Oslo, orasul norvegian mentinandu-si pozitia de lider si in acest an, se vede acum devansat si de alte orase europene, Paris, Copenhaga si Londra, scrie presa straina.
Din randul celor mai scumpe zece orase incluse in studiu, numai Tokio si Osaka sunt din afara Europei. Orasele vest-europene detin primele pozitii in top. Zurich (Elvetia), Frankfurt (Germania) si Helsinki (Finlanda) sunt si ele in top.
Studiul compara costul unui cos alcatuit din 160 de bunuri si servicii din 132 de tari. Astfel, sunt comparate preturi ale unor bunuri cum ar fi produse de bacanie, facturi la utilitati, transformate in dolari.
Studiul ataseaza New Yorkului un indice de referinta de 100 de puncte, comparand preturile bunurilor de aici cu preturile din alte orase. Astfel, cu un indice de 132 de puncte, Olso este cu 32% mai scump decat New Yorkul. Parisul are un scor de 130 de puncte, Copenhaga de 126 de puncte, iar Londra 125 de puncte. Tokio, cu 124 de puncte, se afla pe pozitia a cincea.
Londra a avansat de pe pozitia a saptea pe patru din cauza costurilor ridicate la transport si produse non-food, orasul fiind relativ ieftin din punctul de vedere al costurilor legate de gaze si electricitate.
Avand in vedere faptul ca New Yorkul reprezinta baza, aprecierea monedei euro a jucat un rol important in ceea ce priveste schimbarile survenite in topul din acest an. "Aprecierea monedelor europene reprezinta un factor important, insa, in acelasi timp preturile din Europa sunt in crestere, in timp ce cele din Japonia au ramas aproape neschimbate", remarca Jon Copestake, editor al studiului.
Preturile din Manchester, singurul oras britanic in afara Londrei inclus in studiu, sunt aproape identice cu cele din New York si mai ridicate decat in aproape toate orasele americane.
In interiorul UE, printre destinatiile mai ieftine se numara Atena (Grecia) si Lisabona (Portugalia).
In afara UE, Moscova este cel mai scump oras european, costurile de trai de aici fiind mai ridicate decat cele din New York.
Cele mai ieftine opt orase din clasament se afla in Asia, insa America Latina a fost considerat cel mai ieftin continent, orasele de aici reprezentand un sfert din cele mai ieftine 32 de orase. Nici unul dintre orasele din aceasta regiune nu este inclus in topul celor mai scumpe 50 de orase din lume. Guatemala City e acum cel mai scump oras din regiune.
Orasele americane au devenit relativ mai accesibile in ultimul an in contextul deprecierii dolarului in raport cu euro si alte monede.
Daca dolarul se va mentine la aceeasi valoare scazuta, orasele canadiene ar putea deveni cele mai scumpe din America de Nord. Vancouver este acum cu numai 4% mai ieftin decat New Yorkul. Atlanta are cele mai reduse costuri de trai din America de Nord, fiind cu aproape 50% mai ieftin decat Oslo.
In Japonia, pe fondul inflatiei reduse si al unui yen slab, costurile de trai au scazut rapid. Desi Tokio si Osaka se numara inca printre cele mai scumpe centre din Asia, ocupand pozitiile cinci si sase, ambele orase au asistat la o scadere cu 12% a costurilor de trai comparativ cu cele din New York. In schimb, in orasele aflate in dezvoltare costurile de trai sunt in crestere.
De asemenea, interesul mare fata de Asia, si in special fata de China, a propulsat patru destinatii din aceasta regiune in clasament. In ciuda unei relative cresteri a costurilor de trai, Manila este inca cel mai ieftin oras din regiune.
In termeni relativi, numai cateva orase din Orientul Mijlociu si Africa au asistat la o crestere a costurilor de trai. Numai cinci orase din aceasta regiune au inregistrat cresteri din acest punct de vedere comparativ cu destinatiile invecinate.
De asemenea, in Africa au fost consemnate cele mai semnificative scaderi din punctul de vedere al costurilor de trai, pe fondul randului slab din Africa de Sud. Numai doua orase din Africa si Orientul Mijlociu se numara printre cele mai scumpe 50 de destinatii: Abidjan (Coasta de Fildes) si Tel Aviv (Israel).
Cel mai ieftin oras din lume este Teheranul (Iran), scorul de 34 atasat acestuia insemnand ca aici costurile de trai reprezinta un sfert din nivelul costurilor din Oslo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO