Business Internaţional

OPEC cere reducea productiei de petrol, de frica unei supraoferte

14.10.2003, 00:00 11

Presedintele OPEC, Abdullah al-Attiyah, a declarat saptamana trecuta ca estimeaza pentru anul viitor ca oferta pe pietele de petrol va fi prea mare, si a cerut reducerea productiei de petrol pentru a sustine nivelul pretului titeiului.
Cererea a fost adresata atat statelor care nu fac parte din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), cat si membrilor organizatiei.
"Pe piata petrolului se va face simtita in 2004 o oferta supradimensionata, astfel ca membrii OPEC si tarile care nu au acest statut ar trebui sa discute serios aceasta problema", a declarat Attiyah pentru Reuters.
"Cred ca 2004 va fi un an critic, astfel ca avem nevoie de ajutorul statelor din afara OPEC, pentru ca Organizatia nu poate proteja singura piata", a adaugat el.
OPEC, care controleaza aproximativ jumatate din exporturile de titei ale lumii, este ingrijorata ca majorarea productiei statelor nealiniate la strategia Organizatiei si revenirea titeiului irakian pe piata se vor reflecta in preturile mondiale ale petrolului.
Agentia Internationala a Energiei, care supravegheaza piata energiei din vestul Europei, previzioneaza pentru anul viitor o crestere a productiei statelor care nu fac parte din OPEC pana la un nivel de 50,5 milioane de barili pe zi, de la o medie de 49,1 milioane de barili pe zi, inregistrata in acest an.
Membrii OPEC au cazut de acord luna trecuta sa reduca productia cu 900.000 de barili pe zi, pana la un nivel de 24,5 milioane de barili pe zi, incepand cu 1 noiembrie.
Attiyah a declarat pentru CNN ca OPEC va actiona prin majorarea productiei pentru reducerea preturilor daca acestea ar creste prea mult, adica daca pretul mediu al petrolului inregistrat pe cinci piete va depasi pragul de 28 de dolari barilul timp de 20 de zile lucratoare consecutive.
"Credem ca ne incadram in intervalul 22-28 de dolari, iar daca pretul va creste peste 28 de dolari in 20 de zile, atunci OPEC va majora productia", a spus el.
Pretul mediu de referinta, definit de OPEC, a scazut pana la 27,99 dolari miecurea trecuta, dupa ce doua zile se situase deasupra limitei superioare a intervalului.
Attiyah a declarat ca nici un membru OPEC nu a cerut modificarea intervalului tinta al pretului petrolului, la 25-32 de dolari.
"Personal, cred ca pretul mediu de 25 de dolari barilul este rezonabil atat pentru consumatori, cat si pentru producatori", a afirmat presedintele OPEC.
Cu toate acestea, Rusia, al doilea exportator de petrol al lumii dupa Arabia Saudita, a criticat Organizatia pentru preturile prea mari practicate si a insistat ca Moscova va continua sa majoreze productia, conform declaratiilor ministrului rus al energiei, Igor Yusufov.
"Nu suntem de acord cu OPEC in privinta preturilor practicate. Noi suntem de parere ca un pret mai mare de 25 de dolari afecteaza consumatorii, dar OPEC considera ca 28 de dolari reprezinta un pret rezonabil", spune el. Astfel, Rusia ar prefera ca pretul titeiului sa oscileze intre 20 si 25 de dolari.
"In ceea ce priveste reducerea productiei, aceasta masura ne-ar afecta grav. Daca inchidem puturile de petrol, ne ia apoi intre 3 si 6 luni sa reluam productia. Strategia noastra este sa majoram treptat nivelul productiei si sa pastram neschimbat nivelul preturilor", a mai spus el.



IukosSibneft: achizitie sau listare la bursa
IukosSibneft, cel mai mare producator de petrol al Rusiei, isi va lista actiunile pe piata de la New York sau de la Londra in urmatoarele 12 luni daca nu va reusi sa ajunga la un compromis cu un cumparator strategic, relateaza Financial Times. Aceasta operatiune va permite investitorilor rusi sa-si vanda in orice moment actiunile detinute. In prezent au loc negocieri privind termenii si pretul ofertelor depuse de companii multinationale precum ExxonMobil si Chevron Texaco. O sursa apropiata negocierilor a declarat ca potentialii cumparatori se folosesc de incertitudinile de ordin politic iscate in jurul companiei Iukos pentru a diminua pretul tranzactiei. Guvernul rus da de inteles ca nu se opune unei astfel de achizitii. Igor Yusufov a declarat vinerea trecuta ca achizitionarea de catre Exxon a unei parti din IukosSibneft, chiar un pachet majoritar, ar fi binevenita.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO