Business Internaţional

Oferta de 11 mld. dolari pentru lantul hotelier Six Continents

04.03.2003, 00:00 18

Omul de afaceri britanic Hugh Osmond, fondatorul lantului de baruri Punch Taverns Plc, a lansat o oferta de cumparare a lantului hotelier Six Continents Plc, ce include InterContinental si Holiday Inn, oferta in valoare de 7 miliarde de lire sterline (11 miliarde de dolari) sub forma de numerar si preluare de datorii.
Osmond a oferit 36 de noi actiuni ale companiei sale Capital Management & Investment Plc pentru fiecare actiune a Six Continents.
Osmond, in varsta de 40 de ani, care a acumulat peste 100 milioane de lire sterline investind in baruri, proprietati si restaurante britanice, intentioneaza sa spliteze Six Continents, ce detine 3.200 de hoteluri si 2.000 de baruri. Aceasta ar reprezenta cea mai ampla achizitie incheiata vreodata in cadrul industriei europene a proprietatii si barurilor.
Valoarea actiunilor Six Continents a scazut cu 1,9%, plasand valoarea de piata a companiei la 5,3 miliarde de lire sterline.
Pe langa InterContinental si Holiday Inn, Osmond ar achizitiona si hotelurile Crowne Plaza, cat si al patrulea mare lant de baruri al Marii Britanii. Six Continents desfasoara activitati in aproape 100 de tari.
Osmond a declarat ca intentia sa este de a preveni realizarea planului companiei referitor la separarea diviziei de baruri de cea de hoteluri, castigand toate activele in cadrul unei singure tranzactii. Six Continents a respins deja ofertele lui Osmond.
Conform planului de separare a Six Continents, ce urmeaza a fi pus in practica luna viitoare, actionarii ar primi 50 de actiuni din fiecare din cele doua companii separate pentru fiecare 59 de actiuni detinute in cadrul Six Continents. Acestia ar primi de asemenea 700 milioane de lire sterline.
In urma aplicarii acestui plan, compania estimeaza ca ar efectua reduceri de costuri de aproximativ 100 milioane de dolari in cadrul diviziei de hoteluri si 10 milioane in cadrul diviziei de baruri.
Six Continents este de asemenea pe punctul de a finaliza un program de modernizare a hotelurilor. Rentabilitatea hotelurilor este amenintata pe fondul scaderii economice generale si perspectivei izbucnirii unui razboi in Irak, a declarat presedintele companiei, Ian Prosser.
Osmond a declarat ca intentioneaza sa sporeasca valoarea Six Continents impartind-o in mai multe divizii si vanzand unele dintre acestea.
Averea lui Osmond se ridica la 134 milioane de lire sterline, conform Listei celor mai bogati oameni pe anul 2002 realizata de Sunday Times. Osmond a acumulat cea mai mare parte a acestei averi achizitionand si vanzand baruri. Totul a inceput cu crearea companiei Punch Taverns Group Ltd in 1997.
In 1999, Osmond a obtinut victoria in lupta pentru achizitionarea celor 3.500 de baruri detinute de Allied Domecq, in fata companiei rivale Whitbread Plc.
Intreprinzatorul, ce detine inca actiuni in cadrul Punch Taverns, al doilea mare lant de baruri al Marii Britanii, conform Bloomberg News, si in cadrul Spirit Group Ltd, aflat pe pozitia a opta, este cunoscut de asemenea pentru transformarea PizzaExpress Plc intr-unul din cele mai mari lanturi de restaurante al Marii Britanii. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO