Business Internaţional

Obsesiile liderilor momdiali prezenti la Davos: comertul mondial si cooperarea monetara

22.01.2004, 00:00 20



Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia), anulat acum un an deoarece ar fi parut o ipocrizie fata de razboiul care se anunta in Irak, si-a deschis portile ieri, intalnirea urmand sa ia sfarsit pe data de 25 ianuarie.



Aproximativ 2.100 de oameni politici si afaceristi din 94 de tari se vor reuni la 1.600 de metri altitudine, in muntii Alpi, pentru a discuta pe probleme de securitate, economie si comert mondial. De altfel, tema reuniunii este "Parteneri pentru prosperitate si securitate".



De la reuniunea desfasurata in iunie 2003 in Iordania, drumul spre pace in Orientul Mijlociu s-a infundat, in timp ce ocupatia Irakului de catre Statele Unite s-a confruntat cu atacuri si revolte repetate. Semnele care indica relansarea economiei globale se pierd printre temerile legate de deprecierea dolarului, de infractiunile din lumea corporatista si de tot felul de alte incertitudini, de la boom-ul economiei Chineze pana la cresterea gradului de indatorare a statelor europene.



"In acest an nu va exista o singura problema atat de importanta incat sa acapareze discutiile", a declarat pentru The New York Times Klaus Schwab, fondatorul si presedintele executiv al Forumului.



Printre participantii la reuniune se numara Kofi Annan, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Dick Cheney, vicepresedintele SUA, Paul Bremmer, administratorul american in Irak, Mohammed Khatami, presedintele Iranului, Pervez Musharaff, presedintele Pakistanului, sau Recep Tayyip Erdogan, primul ministru al Turciei. Vor fi prezenti si reprezentantii mediului de afaceri mondial: Bill Gates de la Microsoft, Carleton Fiorina, directorul executiv de la Hewlett-Packard, Douglas Daft, de la Coca Cola, Walter Kielholz, presedintele Credit Suisse, Carlos Ghosn, presedintele Nissan, si lista ar mai putea continua.



Considerat un simbol al globalizarii si liberalismului, forumul de la Davos se vrea a fi un centru de intalniri, schimb de informatii si de idei care se vor transforma ulterior in parteneriate economice.



Pe langa aspectele legate de rezolvarea problemei teritoriilor din Cipru (partea nordica a insulei aflandu-se sub ocupatie turca din 1974) sau de planurile SUA de a preda puterea unui guvern irakian pana in iunie 2004, organizatorii au decis sa ia initiativa in privinta unor probleme "spinoase" privind economia globala.



Prima dintre acestea consta in organizarea unei intalniri a ministrilor comertului din 30 de state care sa discute pe marginea reluarii negocierilor care au intrat in impas in septembrie 2003 la Cancun, Mexic. Multi se indoiesc insa de succesul unei astfel de operatiuni, avand in vedere ca vor lipsi reprezentantii a patru mari puteri comerciale: Uniunea Europeana, SUA, China si India.



O alta problema vizeaza cooperarea monetara internationala, pe fondul dezechilibrelor cu care se confrunta economia mondiala si scaderii accentuate a dolarului. Vor avea loc sedinte dedicate perspectivelor economice si financiare, la care vor participa, printre altii, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, si Francis Mer, ministrul francez al economiei. Unul dintre aceste seminarii se numeste simplu: "Ce s-ar intampla daca dolarul s-ar deprecia cu inca 20%?". Se va mai discuta relansarea economiei americane, care, potrivit unor analisti, are loc pe cheltuiala Europei si Japoniei, care se straduiesc sa iasa din recesiune.



Organizatorii actioneaza insa cu prudenta. Una din misiunile conferintei, potrivit declaratiei lui Schwab, este ca "participantii sa nu fie furati de euforia relansarii economiei globale".
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO