Business Internaţional

Obama dă vina pe Japonia şi Europa pentru revenirea lentă a economiei SUA

Obama dă vina pe Japonia şi Europa pentru încetinirea recuperării economiei SUA

Autor: Marius Oncu

05.06.2011, 20:02 1091

Problemele din Japonia şi Europareprezintă provocări pentru economia americană, potrivitpreşedintele SUA, Barack Obama, care plasează astfel o parte dinvină pentru semnele privind încetinirea recuperării pe evenimenteexterne, notează Reuters.

Date guvernamentale publicatevineri au arătat că numărul de persoane angajate în mai a fost celmai mic din opt luni, iar şomajul din Statele Unite a urcat la9,1%, de la 9% în aprilie.

Situaţia reprezintă o provocarepolitică pentru preşedintele Obama, a cărui realegere în 2012depinde de capacitatea de a convinge votanţii că măsurile economiceimplementate au avut succes.

Abordarea problemei de către Obamava include îndreptarea atenţiei către forţe externe pentrudificultăţile economice din SUA, notează Reuters.

Preşedintele a făcut exact acestlucru în discursul săptămânal difuzat la radio şi pe internet,evidenţiind "problemele" cu care se confruntă SUA.

"Chiar dacă economia noastră acreat peste două milioane de locuri de muncă în ultimele 15 luni şicontinuă să crească, ne confruntăm cu probleme dificile. În ultimultimp acestea sunt preţul ridicat la combustibil, cutremurul dinJaponia şi temerile privind situaţia fiscală din Europa. Aşa cevase întâmplă din când în când. Vor exista obstacole pe drumul sprerecuperare", a spus el.

Partidul Republican, aflat înopoziţie, a evidenţiat aceste obstacole, argumentând că sunt dovezică politicile economice ale lui Obama nu funcţionează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO