Obama dă vina pe Japonia şi Europa pentru revenirea lentă a economiei SUA

Autor: Marius Oncu 05.06.2011

Problemele din Japonia şi Europa reprezintă provocări pentru economia americană, potrivit preşedintele SUA, Barack Obama, care plasează astfel o parte din vină pentru semnele privind încetinirea recuperării pe evenimente externe, notează Reuters.

Date guvernamentale publicate vineri au arătat că numărul de persoane angajate în mai a fost cel mai mic din opt luni, iar şomajul din Statele Unite a urcat la 9,1%, de la 9% în aprilie.

Situaţia reprezintă o provocare politică pentru preşedintele Obama, a cărui realegere în 2012 depinde de capacitatea de a convinge votanţii că măsurile economice implementate au avut succes.

Abordarea problemei de către Obama va include îndreptarea atenţiei către forţe externe pentru dificultăţile economice din SUA, notează Reuters.

Preşedintele a făcut exact acest lucru în discursul săptămânal difuzat la radio şi pe internet, evidenţiind "problemele" cu care se confruntă SUA.

"Chiar dacă economia noastră a creat peste două milioane de locuri de muncă în ultimele 15 luni şi continuă să crească, ne confruntăm cu probleme dificile. În ultimul timp acestea sunt preţul ridicat la combustibil, cutremurul din Japonia şi temerile privind situaţia fiscală din Europa. Aşa ceva se întâmplă din când în când. Vor exista obstacole pe drumul spre recuperare", a spus el.

Partidul Republican, aflat în opoziţie, a evidenţiat aceste obstacole, argumentând că sunt dovezi că politicile economice ale lui Obama nu funcţionează.