Business Internaţional

Obama anunţă retragerea a 33.000 de militari din Afganistan până în vara lui 2012

Obama anunţă retragerea a 33.000 de militari din Afganistan până în vara lui 2012

Autor: Mediafax

23.06.2011, 09:53 254

Barack Obama a anunţat miercuri retragerea, până în vara lui2012, a unei treimi din forţele americane staţionate în Afganistan,respectiv 33.000 de militari, decizie pe care a justificat-o prinînfrângerile suferite de Al-Qaida la zece ani de la invadareaţării.

În cadrul unui discurs solemn de 13 minute de la Casa Albă,preşedintele Statelor Unite a ordonat repatrierea în acest an a10.000 dintre cei aproximativ 99.000 de militari americani aflaţiîn prezent la faţa locului.

"Suntem la începutul - nu la sfârşitul - eforturilor noastre deîncheiere a războiului", a declarat Obama la aproape două luni dela eliminarea, în Pakistan, a lui Osama ben Laden, liderulAl-Qaida, care s-ar fi servit de Afganistan pentru a pregătiatentatele din 11 septembrie.

Documentele recuperate din vila în care a fost ucis ben Ladenarată că Al-Qaida "suferă enorm" şi este "incapabilă să înlocuiascăîn mod eficient" liderii de rang înalt al reţelei eliminaţi, aafirmat Obama, potrivit căruia "peste jumătate dintre liderii săiau fost ucişi.

Preşedintele a optat pentru începerea retragerii mai rapid decâtpreconizaseră comandanţii militari, dar în urma căreia peste 65.000de soldaţi americani vor rămâne în Afganistan în apropierealegerilor prezidenţiale din noiembrie 2012, la care estecandidat.

Secretarul Apărării, Robert Gates, susţinător al unei retragerimodeste, a afirmat miercuri că Obama oferă "destule mijloace, timp"şi supleţe pentru a reuşi şi a nu pune în pericol progreselerealizate de un an şi jumătate.

Efectivele care vor părăsi Afganistanul în vara lui 2012,corespund celor trimise de Obama în ţară, în decembrie 2009. Acesteconsolidări şi-ar fi îndeplinit misiunea de a reduce elanultalibanilor şi de a împiedica Al-Qaida să se implanteze din nou, aapreciat preşedintele american. Citiţi mai mult despreretragerea trupelor americane din Afganistan pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO