Business Internaţional

Nunta regală pune monarhia britanică în centrul lumii pentru o zi

Nunta regală, evenimentul care pune monarhia britanică în centrul lumii pentru o zi

Autor: Livadariu Andreea

28.04.2011, 23:38 389

Implicaţiile nunţii regale fac ca aceasta să treacă de statutulde "eveniment monden". "Nunta poate fi privită şi ca o campanie dePR pentru monarhie, întru­cât va creşte prestigiul acesteia, chiardacă pe termen scurt. Nunta nu este un eve­niment privat comentatîn public, ci un eveniment public în totalitate", spu­ne analistulCristian Pârvulescu. Prinţul William este moştenitorul tronuluibritanic, după tatăl său, Prinţul Charles, care va succede la tronReginei Elisa­beta a II-a. "Nunta ar putea fi folosită în pri­mulrând pentru împăcarea Casei Re­gale cu opinia publică din MareaBri­tanie, după eşecul mariajului dintre Prin­ţul Charles şiPrinţesa Diana", mai spune Pârvulescu.

Cheltuielile în valoare de 70 de mi­lioane de dolari (47,7 mil.euro) sunt împărţite între Casa Regală, familia Middleton - carevor asigura împreună cos­turile pentru ceremonia de la bise­ri­că,recepţia din seara nunţii şi îmbrăcă­min­tea mirilor - şi guvernulbritanic, care va asigura costurile de securitate, trans­port şicurăţenie pe străzi, evaluate la aproximativ 32 mil. dolari (21,8mil. euro), potrivit uk.eonline. Aproximativ 5.000 de ofiţeri depoliţie au fost mobili­zaţi în Londra pentru ziua de vineri, iaraceş­tia vor putea percheziţiona orice persoană suspectă.

Cheltuielile executivului cu ocazia evenimentului regal vor fisuportate de plătitorii de taxe din Marea Britanie, astfel încât înceea ce pri­veşte imagi­nea ac­tua­lului exe­cu­tiv "de­pinde multde cum se va fo­losi opoziţia re­publicană de eve­niment. Costurilepoli­tice ar putea fi mari, deoarece în contextul cri­zei,cheltuielile pot fi considerate de popu­laţie ca fiindexor­bitante", mai spu­ne Pârvulescu.

Pen­tru a reduce defi­ci­tul bugetar, cabi­netul de miniştricon­dus de David Cameron a luat o serie de măsuri de austeritate,printre care a disponibilizat 310.000 de persoane din sectorulpublic, a crescut taxele de studii şi a crescut vârsta legală depensionare la 66 de ani.

Pe de altă parte, din cos­tu­rile suportate de stat pentruorga­ni­zarea nunţii o parte ar putea fi compensate de sute­le demii de turişti care vor să vadă de la faţa locului nunta PrinţuluiWilliam cu Kate Middleton, putând aduce la bugetul de stat peste 50de milioane de lire sterline (56,4 mil. euro), potrivit agenţiei deturism Visit Britain, citată de Bloomberg. Prin comparaţie, nuntaPrinţului Charles cu Prinţesa Diana din 1981 a adus la Londra600.000 de turişti.

Monarhia britanică atrage anual milioane de turişti care aduc unplus de 500 de milioane de lire la bugetul de stat, potrivitagenţiei de tu­rism Visit Britain, iar costurile Casei Regalepentru anul fiscal înche­iat în luna martie 2010 s-au ridicat la 38mi­lioa­ne de lire (42,9 mil. euro), potrivit ra­por­tului anual alFinanţelor Publice Regale.

Oricum, se aşteaptă ca fastuoasa nuntă să eclipseze celelalteevenimente de pe plan internaţional, dată fiind minuţiozitatea cucare a fost organizată ceremonia, precum şi datorită invita­ţilorde prim rang care sunt aşteptaţi să participe la eveniment. Astăzi,alaiul va trece prin faţa parlamentului britanic şi a Big Benului,prin Whitehall, cartierul ministe­relor din Londra, unde se află şireşedinţa premierului, Horse Guards Parade, Trafalgar Square şi TheMall, uria­şa alee care duce la palatul din parcul St. James.Această distanţă de 2,02 kilometri va fi parcursă în 15 mi­nute,timp în care cuplul regal va saluta miile de spectatori prezenţi petraseu. Ceremonia religioasă va avea loc la catedralaWestminster.

Printre cei 1900 de invitaţi se nu­mără Prinţul Albert deMonaco, Prinţul Mohamed bin Nawaf bin Abdulaziz al Arabiei Sauditeşi reprezentanţi ai case­lor regale din Bulgaria, Belgia, Olanda,dar şi figuri politice, celebrităţi şi prieteni. Marii absenţi dela eveniment sunt preşedintele american Barak Obama şi cel francezNicolas Sarkozy.

Regele Mihai şi Principesa Marga­re­ta vor reprezenta Fa­mi­liaRegală a României la nunta Prin­ţului William cu Kate Middleton,aceş­tia aflându-se într-o vizită în Marea Bri­ta­nie în perioada27-30 aprilie. Alături de familia regală din România, lacere­mo­nie va mai participa şi ambasadorul României la Londra IonJinga.

Cine este Kate Middleton

  • Primul copil din trei, Catherine Middleton s-a născut pe 9ianuarie 1982, într-o familie din clasa de mijloc din Berkshire,vestul Londrei.

  • Tatăl său Michael a lucrat ca pilot, iar mama sa Carole castewardesă înainte ca împreună să deschidă o firmă care vindearticole pentru petreceri.

  • L-a întâlnit pe Prinţul William la St. Andrews University dinScoţia în 2001, unde urma cursuri de istorie a artei. Cei doi aulocuit într-o casă cu mai mulţi prieteni.

  • Cei doi s-au despărţit pentru scurt timp în 2007.

  • Logodna a fost anunţată în mod public în noiembrie 2010.

  • Pe 24 februarie a avut loc ceremonia oficială de logodnă dintreWilliam şi viitoarea mireasă Kate.

Cine este Prinţul William

  • Născut William Arthur Philip Louis pe 21 iunie 1982 la St.Mary's Hospital, Paddington, în vestul Londrei, William este fiulmai mare al Prinţului Charles şi al Prinţesei Diana, al doilea înlinia de succesiune la tron.

  • A urmat Mrs Mynors School şi mai apoi Wetherby School din Londrapână în 1990 şi Ludgrove School din Berkshire până în 1995. A maiurmat mai apoi Eton College. William a studiat la St AndrewsUniversity din Scoţia şi a absolvit Geografia în 2005.

  • Prinţul William avea 15 ani când Diana, Prinţesă de Wales, adecedat într-un accident de maşină în Paris la sfâşitul luniiaugust 1997.

  • S-a alăturat Academiei Militare Regale Sandhurst ca ofiţercadet; a devenit locotenent secund în regimentul Blues and Royalsal Cavaleriei Casei Regale.

  • A absolvit ca pilot pentru misiuni de cercetare şi salvare încadrul Forţelor Aeriene Regale în septembrie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO