Nunta regală pune monarhia britanică în centrul lumii pentru o zi

Autor: Livadariu Andreea 28.04.2011
Toate privirile vor fi aţintite astăzi asupra Marii Britanii, dat fiind că nunta Prinţului William cu Kate Middleton, considerată nunta secolului şi evaluată la 70 de milioane de dolari, ar putea aduna în faţa televizoarelor peste 2 miliarde de persoane din toată lumea, dar ar putea costa Marea Britanie 0,25% din creşterea economică pentru trimestrul al doilea, comentează presa internaţională.


Implicaţiile nunţii regale fac ca aceasta să treacă de statutul de "eveniment monden". "Nunta poate fi privită şi ca o campanie de PR pentru monarhie, întru­cât va creşte prestigiul acesteia, chiar dacă pe termen scurt. Nunta nu este un eve­niment privat comentat în public, ci un eveniment public în totalitate", spu­ne analistul Cristian Pârvulescu. Prinţul William este moştenitorul tronului britanic, după tatăl său, Prinţul Charles, care va succede la tron Reginei Elisa­beta a II-a. "Nunta ar putea fi folosită în pri­mul rând pentru împăcarea Casei Re­gale cu opinia publică din Marea Bri­tanie, după eşecul mariajului dintre Prin­ţul Charles şi Prinţesa Diana", mai spune Pârvulescu.

Cheltuielile în valoare de 70 de mi­lioane de dolari (47,7 mil. euro) sunt împărţite între Casa Regală, familia Middleton - care vor asigura împreună cos­turile pentru ceremonia de la bise­ri­că, recepţia din seara nunţii şi îmbrăcă­min­tea mirilor - şi guvernul britanic, care va asigura costurile de securitate, trans­port şi curăţenie pe străzi, evaluate la aproximativ 32 mil. dolari (21,8 mil. euro), potrivit uk.eonline. Aproximativ 5.000 de ofiţeri de poliţie au fost mobili­zaţi în Londra pentru ziua de vineri, iar aceş­tia vor putea percheziţiona orice persoană suspectă.

Cheltuielile executivului cu ocazia evenimentului regal vor fi suportate de plătitorii de taxe din Marea Britanie, astfel încât în ceea ce pri­veşte imagi­nea ac­tua­lului exe­cu­tiv "de­pinde mult de cum se va fo­losi opoziţia re­publicană de eve­niment. Costurile poli­tice ar putea fi mari, deoarece în contextul cri­zei, cheltuielile pot fi considerate de popu­laţie ca fiind exor­bitante", mai spu­ne Pârvulescu.

Pen­tru a reduce defi­ci­tul bugetar, cabi­netul de miniştri con­dus de David Cameron a luat o serie de măsuri de austeritate, printre care a disponibilizat 310.000 de persoane din sectorul public, a crescut taxele de studii şi a crescut vârsta legală de pensionare la 66 de ani.

Pe de altă parte, din cos­tu­rile suportate de stat pentru orga­ni­zarea nunţii o parte ar putea fi compensate de sute­le de mii de turişti care vor să vadă de la faţa locului nunta Prinţului William cu Kate Middleton, putând aduce la bugetul de stat peste 50 de milioane de lire sterline (56,4 mil. euro), potrivit agenţiei de turism Visit Britain, citată de Bloomberg. Prin comparaţie, nunta Prinţului Charles cu Prinţesa Diana din 1981 a adus la Londra 600.000 de turişti.

Monarhia britanică atrage anual milioane de turişti care aduc un plus de 500 de milioane de lire la bugetul de stat, potrivit agenţiei de tu­rism Visit Britain, iar costurile Casei Regale pentru anul fiscal înche­iat în luna martie 2010 s-au ridicat la 38 mi­lioa­ne de lire (42,9 mil. euro), potrivit ra­por­tului anual al Finanţelor Publice Regale.

Oricum, se aşteaptă ca fastuoasa nuntă să eclipseze celelalte evenimente de pe plan internaţional, dată fiind minuţiozitatea cu care a fost organizată ceremonia, precum şi datorită invita­ţilor de prim rang care sunt aşteptaţi să participe la eveniment. Astăzi, alaiul va trece prin faţa parlamentului britanic şi a Big Benului, prin Whitehall, cartierul ministe­relor din Londra, unde se află şi reşedinţa premierului, Horse Guards Parade, Trafalgar Square şi The Mall, uria­şa alee care duce la palatul din parcul St. James. Această distanţă de 2,02 kilometri va fi parcursă în 15 mi­nute, timp în care cuplul regal va saluta miile de spectatori prezenţi pe traseu. Ceremonia religioasă va avea loc la catedrala Westminster.

Printre cei 1900 de invitaţi se nu­mără Prinţul Albert de Monaco, Prinţul Mohamed bin Nawaf bin Abdulaziz al Arabiei Saudite şi reprezentanţi ai case­lor regale din Bulgaria, Belgia, Olanda, dar şi figuri politice, celebrităţi şi prieteni. Marii absenţi de la eveniment sunt preşedintele american Barak Obama şi cel francez Nicolas Sarkozy.

Regele Mihai şi Principesa Marga­re­ta vor reprezenta Fa­mi­lia Regală a României la nunta Prin­ţului William cu Kate Middleton, aceş­tia aflându-se într-o vizită în Marea Bri­ta­nie în perioada 27-30 aprilie. Alături de familia regală din România, la cere­mo­nie va mai participa şi ambasadorul României la Londra Ion Jinga.

Cine este Kate Middleton

Cine este Prinţul William