Business Internaţional

Noul guvern polonez îi plăteşte în plus pe părinţii cu copii mici pentru a se întoarce mai devreme la muncă şi încurajează companiile să angajeze pensionari. În acest an sunt alegeri locale

Noul guvern polonez îi plăteşte în plus pe părinţii...

Autor: Catalina Apostoiu

04.04.2024, 22:33 68

În cadrul unei întâlniri cu alegă­torii în Cracovia, premierul polonez Donald Tusk a dat o veste bună ma­melor: programul „Părinte activ“, promis în campania electorală, urmea­ză a fi adoptat de guvern în câteva zile, iar primele plăţi ar putea fi făcute chiar din acest an.

Programul prevede acordarea unui beneficiu suplimentar de 1.500 de zloţi (349 euro) pe lună pentru pă­rinţii care doresc să se întoarcă la muncă, potrivit gazetaprawna.pl.

Ministrul familiei Agnieszka Dziemianowicz-Bak a subliniat că banii pentru program sunt garantaţi de la bugetul de stat. „Toate persoa­nele care doresc să revină la activi­tatea profesională după naşterea unui copil vor primi sprijin de la stat în cadrul acestui program“, a su­bliniat aceasta.

Părinţii vor avea de ales dacă să lase copilul în grija, de exemplu, a unui membru al familiei sau să-l lase într-o unitate de îngrijire adecvată.

Prestaţia se plăteşte până când copilul împlineşte vârsta de trei ani. Părintele va trebui să fie angajat cu normă întreagă sau pe bază de contract sau ca parte a unei afaceri sau a unei activităţi agricole.

Noua prestaţie nu va avea ca re­zultat eliminarea prestaţiei de îngri­jire din cadrul programului RKO (Capital de îngrijire a familiei) până la a 35-a lună de vârstă a copilului în valoare de 500 de zloţi, care se acor­dă după naşterea celui de-al doilea copil. Dimpotrivă, acest program de asistenţă financiară va fi extins şi pentru primul copil, a anunţat Tusk.

În prezent, acest beneficiu este destinat părinţilor pentru al doilea copil şi următorii. Se acordă în va­loare de 500 sau 1.000 de zloţi pe lună. Părinţii pot indica dacă doresc să primească 500 de zloţi pentru o perioadă de 24 de luni sau 1.000 de zloţi pentru 12 luni.

Scopul acestuia este acoperirea parţială a cheltuielilor legate de creşterea copilului.

Prestaţia se datorează din luna în care copilul împlineşte 12 luni până la sfârşitul lunii în care acesta împlineşte 35 de luni. Valoarea maximă a capitalului disponibil este de 12.000 de zloţi per copil.

„Anul acesta, fiecare copil polonez, fără excepţie, va primi ajutor financiar de la stat“, a anunţat Tusk, conform money.pl.

Programul RKO a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Guvernul polonez intenţionează de asemenea să sprijine companiile care decid să angajeze pensionari.

Potrivit declaraţiei guvernului, o companie care angajează un pensionar timp de trei ani va primi subvenţii pe doi ani calculate în raport cu 50% din salariul minim, notează infor.pl. Angajatorul va primi aproximativ 2.150 de zloţi sub formă de finanţare pe lună.

Din ce în ce mai mulţi pensionari vor să muncească. În decembrie 2022, lucrau 826.000 de pensionari. Din 2015, s-a înregistrat o creştere cu 44%. Prin urmare, guvernul a decis să faciliteze găsirea unui loc de muncă pentru pensionari oferind subvenţii angajatorilor.

Pe 7 aprilie vor avea loc alegeri locale în Polonia, primul test pentru noul guvern al ţării.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO