Business Internaţional

Nimic nu poate convinge Banca Centrala Europeana sa modifice rata dobanzii

08.10.2004, 00:00 16



Banca Centrala Europeana a decis ieri mentinerea ratei dobanzii de interventie la 2%, cea mai mica valoare in decurs de sase decenii, pentru a sprijini redresarea economica globala, amenintata de pretul record al petrolului si de somajul in crestere, informeaza Bloomberg.



Banca nu s-a mai atins de rata dobanzii de referinta de la reducerea acesteia, in iunie 2003.



Noul pret record al petrolului (care a sarit ieri si de pragul de 52 de dolari pe baril) si rata somajului de 9% (cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani) au determinat o franare a mediului economic si a cererii globale. Contractele futures pe aluminiu si cupru se tranzactioneaza, de asemenea, la un pret record pentru ultimii noua ani. Arcelor, cel mai mare producator de otel din lume, a declarat pe date de 4 octombrie ca spera sa poata majora pretul otelului cu pana la 7% in ianuarie.



Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, care previzioneaza o "redresare graduala" a zonei euro, a declarat la inceputul acestei luni ca nu va neglija pericolul care il reprezinta costul ridicat al energiei la adresa cresterii economice inca fragile, dupa ce in 2003 economie mondiala a inregistrat cel mai scazut ritm de crestere in zece ani.



Potrivit lui Otmar Issing, economist sef la BCE, majorarea pretului petrolului nu va avea un impact de durata asupra inflatiei din zona euro, avand in vedere ca in contextul unui somaj in crestere, cresterile salariale sunt restrictionate.



"Pot sa astepte mult si bine", a declarat Andrew Bosomworth, administrator de fond la Pacific Investment Management, Munchen. "De unde are sa vina consumul? Oamenii sunt disponibilizati si locurile de munca sunt delocalizate in Asia", a continuat el.



BCE previzioneaza un nivel mai redus al inflatiei pentru anul viitor, de 1,8%, fata de 2,2%, in 2004, asa ca Trichet isi poate permite sa mai astepte pana sa urmeze tendinta Bancii Federale a SUA. Fed-ul a majorat rata dobanzii de interventie de trei ori din iunie 2004, pana la 1,75%, de la minimul in 46 de ani atins in iunie 2003.



"Europa nu a atins chiar nivelurile de urgenta in ceea ce priveste dobanzile", lucru care s-a intamplat in Statele Unite, a declarat Alan Ruskin, director al departamentului de cercetare la 4Cast Inc, o firma de consultanta economica cu sedii la New York si Londra. "Exista perceptia ca Europa mai are inca capacitate suplimentara. O accelerare semnificativa este mai putin probabila", a mai explicat el.



"Daca ne-am gasi in situatia de ocupare completa a locurilor de munca, sau de crestere economica rapida, atunci pericolul inflatiei ar fi mai mare", a declarat Karsten Junius, de la Dekabank Deutsche Girozentral, Frankfurt. "Pentru moment, nu este necesara o majorare a ratei dobanzii".



Companii printre care Volkswagen, cel mai mare producator de automobile din Europa, si Hennes & Mauritz AB, cel mai mare retailer de articole de imbracaminte, isi reduc preturile pentru a impulsiona cererea.



Pe fondul previziunilor relativ optimiste privind inflatia, ale BCE, masa monetara a ramas in acest an peste nivelul considerat compatibil cu stabilitatea preturilor (nivel depasit in iunie 2001).



Tot ieri, si Banca Angliei a decis mentinerea dobanzii de referinta la nivelul de 4,75%, miscare anticipata de piata, in conditiile in care productia industriala a scazut in Marea Britanie si piata imobiliara si-a temperat cresterea. Potrivit asteptarilor unor economisti, rata de interventie a bancii centrale a Marii Britanii nu va mai fi majorata in cursul acestui an.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO