Business Internaţional

Nicolas Sarkozy către David Cameron: Sunt sătul de sfaturile tale. Dacă voiai să ai ceva de spus, trebuia să adoptaţi euro

Nicolas Sarkozy către David Cameron: Sunt sătul de sfaturile tale. Dacă voiai să ai ceva de spus, trebuia să adoptaţi euro

David Cameron (stg.), premierul britanic, şi Nicolas Sarkozy, preşedintele francez

Autor: Paul Comşa

25.10.2011, 00:06 1570

La summit-ul din week-end spiritele s-au încins, totul culminând cu un schimb dur de replici între premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy pe tema dreptului statelor care nu sunt membre ale zonei euro de a participa la reu­niunea din 26 octombrie, scrie Bloomberg.

Cei doi oficiali nu s-au înţeles deoarece Sarkozy consideră că accesul la runda finală de negocieri ar trebui să fie rezervat doar membrilor zonei euro, în timp ce Ca­meron apreciază că toţi liderii europeni ar trebui să participe la reuniune deoa­rece pro­blemele care vor fi dezbătute îi afectează pe toţi într-un fel sau altul.

"Trebuie să protejăm interesele statelor care vor să rămână în afara euro, în particular să respectăm integritatea pieţei unice a celor 27 de ţări care fac parte din UE. Această criză sugerează faptul că o integrare economică şi fiscală mai puternică a zonei euro este inevitabilă, dar o decizie în acest sens nu trebuie să fie luată în detrimentul intereselor naţionale ale Marii Britanii", a declarat Cameron.

De cealaltă parte, Sarkozy a afirmat că este sătul de criticile şi de sfaturile premierului britanic şi ale ministrului de finanţe George Osborne cu privire la reacţia membrilor zonei euro la criza datoriilor suverane. "Ai pier­dut o ocazie bună să taci. Sun­tem sătui de criticile voastre. Aţi spus că nu vă interesează zona euro şi acum interveniţi în şedinţele noastre", i-a reproşat Sarkozy lui Ca­meron, scrie The Guar­dian.

După schimbul dur de re­plici, oficialii europeni au ajuns la un compromis şi au convenit ca pe 26 octombrie să aibă loc o reuniune a tuturor celor 27 de lideri europeni, înainte ca statele din zona euro să îşi definitiveze strategia de combatere a crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO