Business Internaţional

BCE a făcut cele mai mari achiziţii de obligaţiuni suverane din ultimele cinci săptămâni. Vor reuşi oficialii europeni să implice banca în salvarea zonei?

BCE a făcut cele mai mari achiziţii de obligaţiuni suverane din ultimele cinci săptămâni
24.10.2011, 18:50 306

Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut săptămâna trecută cele mai mari achiziţii de obligaţiuni suverane din ultimele cinci săptămâni, în timp ce guvernele ţărilor din zona euro au încercat să ajungă la un acord pentru evitarea unui default dezordonat al Greciei, transmite Reuters.

Datele publicate luni de BCE arată că banca a dublat achiziţiile de obligaţiuni la 4,49 miliarde de euro, în perioada 13-19 octombrie, de la 2,24 miliarde de euro în săptămâna precedentă.

Săptămâna trecută marchează cele mai mari achiziţii de obligaţiuni ale băncii după cele efectuate în intervalul încheiat pe 16 septembrie.

Analiştii atribuie această creştere majorării costului împrumuturilor statelor, înainte de summit-ul Uniunii Europene de duminică.

"Datele vorbesc de la sine. BCE trebuie să rămână pe piaţă", a declarat Nick Mathews, analist la RBS.

Ca de obicei, BCE a anunţat că va efectua marţi "o operaţiune de sterilizare" prin care va prelua depozite pe termen de o săptămână de la bănci, pentru neutralizarea presiunilor inflaţioniste create de achiziţiile de obligaţiuni.

Liderii din G20 exercită presiuni asupra europenilor pentru a lua măsuri decisive de oprire a crizei datoriilor care absoarbe ţări mari din zona euro şi afectează redresarea economiei mondiale, deja fragilă.

Italia şi Spania au fost deja serios afectate, iar costul împrumuturilor lor a urcat puternic în ultimele două luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO