Business Internaţional

Nemultumirile actionarilor GlaxoSmithKline sporesc

13.02.2003, 00:00 21

Actionarii companiei GlaxoSmithKline, care au blocat anul trecut decizia directorului executiv al companiei, Jean-Pierre Garnier, privind o majorare salariala, au acum un nou motiv de nemultumire: inregistrarea primului declin trimestrial al profitului de la fuziunea din anul 2000, fuziune ce a dat nastere celui mai mare producator de medicamente din lume.
Pretul mai redus al medicamentelor generice a determinat o scadere a vanzarilor celui de-al doilea medicament important al companiei, antibioticul Augmentin. Devalorizarea dolarului este un alt factor ce a afectat cresterea castigurilor companiei.
Garnier, cel mai bine platit director executiv din Marea Britanie, a dublat numarul medicamentelor testate anul trecut de Glaxo, incercand sa accelereze introducerea de noi medicamente pe piata. Acesta va trebui sa compenseze pierderile de venituri generate de Augmentin, medicament ce a pierdut protectia patentului anul trecut si sa faca fata unei concurente privind patentul pentru cel mai bine vandut medicament al companiei, antidepresivul Paxil.
Profitul pe trimestrul patru s-a ridicat probabil la 1,2 miliarde de lire sterline (1,96 miliarde de dolari), conform mediei estimarilor a 11 analisti intervievati de Bloomberg News. In perioada similara a anului anterior, profitul companiei era de 1,23 miliarde de lire sterline.
Garnier, in varsta de 55 de ani, a castigat 20,3 milioane de lire sterline sub forma de salariu de baza, actiuni si optiuni. Acesta a atras criticile actionarilor dupa ce consiliul de conducere al companiei a incercat sa majoreze aceasta suma pe termen lung. Glaxo a propus un pachet in valoare de 18 milioane de dolari, iar presedintele companiei, Christopher Hogg s-a intalnit cu investitorii pentru a le arata ca Garnier ar trebui sa primeasca o suma egala cu cea a rivalilor sai din Statele Unite. Compania a amanat luarea unei decizii.
Valoarea actiunilor Glaxo a scazut cu 31% anul trecut. Astfel, o majorare nu ar fi potrivita in acest moment.
Vanzarile catorva medicamente importante ale companiei sunt amenintate de faptul ca exista variante ale acestora, sub forma de generice, ce sunt vandute la preturi mai mici. Genericele pot fi fabricate dupa ce patentul pentru marcile vizate expira.
Rivala companiei Glaxo, Novartis AG, a castigat patentul pentru Augmentin, vanzarile putand scadea pana la 186 milioane de lire sterline pe trimestrul patru, in comparatie cu 449 milioane de lire in aceeasi perioada a anului anterior.
In acelasi timp, Garnier incearca sa obtina autorizatii de producere a unor medicamete importante.
Garnier a fost numit presedinte al diviziei de produse farmaceutice din America de Nord a companiei in anul 1990, devenind director de operatiuni in cadrul companiei Glaxo in 1995.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO