Business Internaţional

Muntenegru, prima la rând pentru a deveni stat membru al UE, Moldova se vede intrată în bloc până în 2030, iar Turcia lui Erdogan rămâne afară. Cum va fi cu Ungaria?

Muntenegru, prima la rând pentru a deveni stat membru al...

Autor: Catalina Apostoiu

31.05.2023, 21:28 706

Muntenegru este ţara candi­dată la statutul de membru al UE cea mai apropiată de aderare, a anunţat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi po­litica de securitate, potrivit Seenews.

Totuşi, Muntenegru ar trebui să continue reformele, în special în ceea ce priveşte statul de drept, a subliniat oficialul european.

Ţara a început negocierile de a­de­rare cu UE în iunie 2012.

Moscova încearcă să destabili­ze­ze Moldova, însă mica republică fostă sovietică se poate alătura Uniunii Europene până în 2030 împreună cu regiunea separatistă Transnistria în pofida prezenţei actuale a trupelor ru­seşti, a declarat la preşedinta ţării, Maia Sandu, scrie Bloomberg.

Secretul soluţionării conflictului separatist va consta în continuarea re­formelor economice şi combaterea corupţiei. Astfel, ţara de 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa, se va înscrie pe o cale clară către statutul de membru al UE şi va dovedi transnistrenilor că legăturile cu blocul, şi nu cu Rusia, le vor aduce beneficii, a subliniat Maia Sandu.

Moldova a câştigat statutul de can­didat la aderarea la UE anul trecut.

De atunci, ţara se bazează pe susţinerea Occidentului pentru a face faţă turbulenţelor financiare, unui val de refugiaţi de pe urma războiului din Ucraina, unor întreruperi de e­lectricitate provocate de război şi inflaţiei alcătuite din două cifre.

Criza costurilor de trai zădărni­ceş­te eforturile ţării de a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor şi de concentrate asupra reformelor nece­sare pentru aderarea la Uniunea Europeană, a arătat Sandu.

Reformele preaderare ale gu­ver­nului s-au lovit de asemenea de opo­ziţia venită din partea partidelor politice proruse, care au cerut demi­sia preşedintei Maia Sandu.

În ceea ce priveşte Turcia, cu liderul autocrat câştigând un nou mandat, blocul nu trebuie să se confrunte cu posibilitatea ca ţara să i se alăture, notează Politico.

Rămânerea la putere a lui Erdogan a permis UE să evite întrebarea dacă Turcia ar trebui să devină membră a blocului.

Întrebarea este ce se va întâmpla cu Ungaria, în condiţiile în care Germania a pus recent sub semnul îndoielii capacitatea acestei ţări de a deţine preşedinţia rotativă a blocului.

Nemţii au pus sub semnul întrebării capacitatea Ungariei de a conduce procesul decizional la nivel de UE anul viitor, alimentând dezbaterile incipiente cu privire la posibilitatea ca UE să amâne vreodată rândul Budapestei la preşedinţia sa rotativă, relatează Politico.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO