Muntenegru, prima la rând pentru a deveni stat membru al UE, Moldova se vede intrată în bloc până în 2030, iar Turcia lui Erdogan rămâne afară. Cum va fi cu Ungaria?

Autor: Catalina Apostoiu 31.05.2023

Muntenegru este ţara candi­dată la statutul de membru al UE cea mai apropiată de aderare, a anunţat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi po­litica de securitate, potrivit Seenews.

Totuşi, Muntenegru ar trebui să continue reformele, în special în ceea ce priveşte statul de drept, a subliniat oficialul european.

Ţara a început negocierile de a­de­rare cu UE în iunie 2012.

Moscova încearcă să destabili­ze­ze Moldova, însă mica republică fostă sovietică se poate alătura Uniunii Europene până în 2030 împreună cu regiunea separatistă Transnistria în pofida prezenţei actuale a trupelor ru­seşti, a declarat la preşedinta ţării, Maia Sandu, scrie Bloomberg.

Secretul soluţionării conflictului separatist va consta în continuarea re­formelor economice şi combaterea corupţiei. Astfel, ţara de 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa, se va înscrie pe o cale clară către statutul de membru al UE şi va dovedi transnistrenilor că legăturile cu blocul, şi nu cu Rusia, le vor aduce beneficii, a subliniat Maia Sandu.

Moldova a câştigat statutul de can­didat la aderarea la UE anul trecut.

De atunci, ţara se bazează pe susţinerea Occidentului pentru a face faţă turbulenţelor financiare, unui val de refugiaţi de pe urma războiului din Ucraina, unor întreruperi de e­lectricitate provocate de război şi inflaţiei alcătuite din două cifre.

Criza costurilor de trai zădărni­ceş­te eforturile ţării de a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor şi de concentrate asupra reformelor nece­sare pentru aderarea la Uniunea Europeană, a arătat Sandu.

Reformele preaderare ale gu­ver­nului s-au lovit de asemenea de opo­ziţia venită din partea partidelor politice proruse, care au cerut demi­sia preşedintei Maia Sandu.

În ceea ce priveşte Turcia, cu liderul autocrat câştigând un nou mandat, blocul nu trebuie să se confrunte cu posibilitatea ca ţara să i se alăture, notează Politico.

Rămânerea la putere a lui Erdogan a permis UE să evite întrebarea dacă Turcia ar trebui să devină membră a blocului.

Întrebarea este ce se va întâmpla cu Ungaria, în condiţiile în care Germania a pus recent sub semnul îndoielii capacitatea acestei ţări de a deţine preşedinţia rotativă a blocului.

Nemţii au pus sub semnul întrebării capacitatea Ungariei de a conduce procesul decizional la nivel de UE anul viitor, alimentând dezbaterile incipiente cu privire la posibilitatea ca UE să amâne vreodată rândul Budapestei la preşedinţia sa rotativă, relatează Politico.