Business Internaţional

Motorul Europei începe să dea rateuri. Guvernul german a redus estimarea de creştere economică din acest an cu 0,3 puncte, la 0,7%

Motorul Europei începe să dea rateuri. Guvernul german a redus estimarea de creştere economică din acest an cu 0,3 puncte, la 0,7%

Autor: Mediafax

18.01.2012, 17:05 165

Guvernul german a revizuit în scădere estimarea de creştere economică aferentă acestui an, cu 0,3 puncte procentuale, la 0,7%, din cauza crizei datoriilor din zona euro care afectează perspectiva exporturilor, transmite Bloomberg.

În octombrie, autorităţile de la Berlin anticipau pentru acest an un avans al PIB de 1%.

Creşterea economică, care a atins 3% în 2011, va fi slabă în prima jumătate a acestui an, urmând să se accelereze în al doilea semestru, potrivit raportului anual al Ministerului Economiei.
Cererea din China şi alte state asiatice a alimentat anul trecut creşterea puternică a exporturilor germane, cu 8,2%.
Încetinirea cererii în Europa va limita însă avansul din acest an al exporturilor germane la numai 2%, se arată în raport.
"Creşterea economică din Germania este posibilă numai cu o creştere susţinută în Europa. Iată de ce trebuie să luăm măsuri decisive, credibile pentru depăşirea crizei din zona euro. Accelerarea creşterii economiei germane în trimestrul al treilea depinde de calmarea crizei", a declarat ministrul Economiei, Philipp Roesler.

Economia germană s-a contractat în mod surprinzător în trimestrul al patrulea, cu 0,25%, sporind probabilitatea intrării în recesiune în 2012.

Guvernul nu anticipează o recesiune, dar avansul PIB va fi susţinut în primele şase luni în mare parte de cererea internă, potrivit raportului.

Guvernul anticipează scăderea ratei şomajului la 6,8%, de la 7,1% anul trecut, în timp ce consumul privat va creşte cu 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO