Business Internaţional

Mostenirea economica a lui Boris Eltin

04.05.2007, 14:30 69

Chiar si cand le mor conducatorii, rusii continua sa mearga la cumparaturi. Acest lucru s-a intamplat cand secretarul general al Partidului Comunist, Constantin Chernenko, a murit in 1984, scrie BBC News.
Perioada de doliu national nu i-a oprit pe rusi sa stea la coada pentru putinele produse comercializate de magazinele de stat. In acele zile, nu existau alte formate de comert. Orice activitate economica privata era sanctionata, iar simpla cumparare a unei bancnote de 10 dolari se putea solda cu zece ani de inchisoare.
Acum, dupa mai mult de doua decenii, oamenii continua sa mearga la cumparaturi, dar peisajul economic este complet schimbat.
Dupa moartea fostului presedinte Boris Eltin, tranzactiile decurg in mod normal la bursa de la Moscova, bancile sunt deschise, magazinele private sunt pline de produse, iar strazile sunt intesate de automobile noi.
Aceasta este ceea ce Eltin lasa in urma.
Primul presedinte al Rusiei a venit la putere avand cuvintele "libertatea sectorului de afaceri" si "reforme economice" scrise pe banere.
Este greu de imaginat acum starea in care se gasea economia Rusiei in 1991, in momentul prabusirii Uniunii Sovietice. Toate bunurile erau comercializate in cantitati reduse: produsele alimentare, sapunul si chiar si tigarile erau rationalizate. Intreaga baza industriala a tarii se prabusea.
Primele reforme din anii urmatori au rezultat in preluarea masiva a unitatilor de productie de catre managerii actuali. Rubla a scazut in raport cu alte monede, iar inflatia a crescut.
In 1992, Eltin a cooptat un grup de tineri economisti si le-a dat mana libera in a reforma economia tarii. Primul pas facut de acestia, de care multi rusi isi amintesc cu groaza, a fost renuntarea la controlul asupra preturilor si deschiderea pietei. Rezultatul imediat a fost o crestere accelerata a inflatiei.
Apoi a inceput privatizarea proprietatilor de stat, totul fiind vandut, de la mici magazine de stat la mari fabrici.
Totusi, aceste reforme au pus baza viitoarelor dezvoltari economice, care au oferit tarii un lucru de care nu se bucurase multi ani: libertate economica.
Totusi, Eltin a inceput sa fie criticat. Politicienii de stanga sustineau ca reformele sale economice nu erau necesare, fiind extrem de daunatoare. Cei de dreapta criticau ritmul lent al reformelor, spunand ca acestea nu sunt suficient de dure.
Rusii au fost nevoiti sa invete rapid, pe masura ce vocabularul lor se extindea, incluzand noi cuvinte ca marketing, advertising, rate de schimb, leasing si nu in ultimul rand profit.
Cei care nu au reusit sa se adapteze rapid au avut de suferit. In special, angajatii de stat, printre care profesorii, doctorii si politistii, au invatat sa-i urasca pe "noii rusi" care luau cu asalt nou-deschisele restaurante, cluburi de noapte si cazinouri.
Apoi, rusii au asistat o revenire in forta a comunistilor. In 1995, acestia conduceau in sondaje, iar demiterea lui Eltin parea iminenta.
Pentru a-si asigura propria supravietuire si continuarea reformelor capitaliste, Boris Eltin a luat una dintre cele mai cotroversate masuri economice. El a cedat in fata presiunilor mai multor bancheri si le-a promis o rasplata consistenta in schimbul sprijinului lor financiar.
Acei bancheri, cunoscuti drept "oligarhi", au oferit statului imprumuturi, primind drept garantie actiuni din domeniul petrolului si metalelor.
In scurt timp, ei au devenit proprietari ai unora dintre cele mai profitabile active ale Rusiei, ceea ce i-a transformat in conducatorii de facto ai tarii.
In 1997, economia Rusiei a inceput sa creasca pentru prima data intr-un deceniu, dar nu pentru mult timp.
Declinul preturilor petrolului, cresterea indatorarii statului si criza monetara din regiunea Asia-Pacific au provocat un colaps economic in 1998.
Totusi, chiar si in acele zile de disperare, Eltin a avut puterea de a refuza anularea reformelor pe care le implementase si intoarcerea la o economie de tip sovietic.
El credea cu tarie in respectul pentru proprietatea privata, in necesitatea mentinerii sub control a inflatiei si intr-o moneda puternica.
In Rusia de astazi, eforturile de privatizare aduc guvernului zeci de miliarde de dolari in fiecare an.
Sub conducerea presedintelui Vladimir Putin, statul rus a smuls puterea din mainile oligarhilor, iar influenta oamenilor de afaceri asupra modului in care guvernul isi implementeaza strategiile economice sau in ceea ce priveste noile legi care sunt adoptate s-a diminuat considerabil. Totusi, desi inflatia se afla la un nivel scazut, iar ritmul de crestere economica este unul solid, apar noi dezechilibre, iar diferentele dintre cei bogati si cei saraci se adancesc.
Parerile rusilor cu privire la realizarile lui Eltin sunt impartite. Conform unui sondaj, jumatate din populatia tarii il considera vinovat de prabusirea Uniunii Sovietice si responsabil pentru greutatile prin care au trecut in ultimul deceniu.
Totusi, cealalta jumatate considera ca Eltin a fost cel care a pus bazele dezvoltarii Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO