Business Internaţional

Moody’s retrogradează Italia şi adânceşte criza din zona euro. Care sunt efectele asupra României

Moody’s retrogradează Italia şi adânceşte criza din zona euro. Care sunt efectele asupra României

Silvio Berlusconi, premierul Italiei

Autor: Paul Comşa

06.10.2011, 00:04 462

Agenţia de evaluare financiară Moody's a crescut neîncredrea pieţelor în statele cu pro­bleme din zona euro reducând ratingul Italiei pentru prima oară în ultimii 20 de ani, cu trei trepte, de la "Aa2" la "A2", din cauza te­me­rilor referitoare la capacitatea gu­ver­nu­lui de a revigora economia şi a recâştiga încre­derea pieţelor în finanţele statului.

Decizia Moody's vine după ce pe 20 sep­tem­brie Standard & Poor's a redus califi­ca­tivul Italiei în premieră în ultimii cinci ani, de la "A+" la "A". Totodată, Moody's a aver­ti­zat că ţările din zona euro cu ratinguri de cre­dit sub nivelul de top triplu A s-ar putea con­frunta cu reducerea calificativelor, potri­vit Bloomberg.

"Cu excepţia celor mai solide ţări din zona euro, toate statele se vor confrunta cu presiuni negative susţinute pe ratinguri. Prin urmare, Moody's anticipează că tot mai pu­ţi­ne ţări cu ratinguri sub nivelul de top Aaa îşi vor păstra calificativele", se spune într-un comunicat al agenţiei.

Anunţul contri­buie la pesimismul inves­tito­rilor şi este de na­tură a provoca noi turbulenţe pe pie­ţele financiare. Tă­ie­rea ratingului su­bliniază îngrijo­rările tot mai mari ale investitorilor le­ga­te de a treia cea mai mare economie a zonei euro, care acum se află în mijlocul crizei datoriilor europene şi care este dependentă de ajutorul Băncii Cen­trale Europene pentru a ţine sub control costurile de finanţare de pe pieţe.

"Mediul incert de pe pieţe şi riscul dete­rio­rării şi mai mult a încrederii investitorilor ar putea îngrădi accesul ţării la pieţele de finanţare", menţionează Moody's.

Un mix de creştere economică lentă care s-a cronicizat, o datorie enormă în creş­te­re şi o coaliţie de guvernare instabilă au alarmat în ulti­mul timp pieţele fi­nan­ciare, iar inves­titorii se tem că Ita­lia va fi următorul stat din zona euro, după Grecia, Irlan­da şi Portugalia, care va fi nevoit să ceară ajutor financiar extern.

Cu toate acestea, Moody's subliniază că pro­ba­bilitatea ca Italia să intre în incapa­citate de plată este redusă.

Italia a adoptat luna trecută un plan de auste­ritate de 54 mld. euro care vizează echi­li­brarea bugetului până în 2013. Măsurile de austeritate au convins BCE să cumpere în continuare obligaţiuni italiene. Achiziţiile au redus cu 100 de puncte de bază costurile de finanţare ale statului, însă randamentele obligaţiunilor au rămas aproape de maxi­me­le record din cauza efectului de contaminare al crizei datoriilor din zona euro.


Va fi România afectată?

Analiştii apreciază că retrogradarea ra­ting­ului Italiei nu reprezintă un motiv de în­gri­jorare pentru România deşi reprezintă un pe­ricol pentru investiţiile italiene din ţara noastră.

"Retrogradarea ratingului Italiei nu este o dramă pentru România chiar dacă Italia este unul dintre principalii parteneri comer­ciali ai ţării. Totuşi, comerţul exterior şi in­ves­tiţiile italiene în România vor avea de su­ferit. Mai mult, o asemenea mişcare sporeşte ner­vozitatea pe piaţă, iar traderii în loc să se uite la euro, s-ar putea să iasă pe monedele ţă­rilor emergente. Retrogradarea ratingului Ita­liei măreşte costurile de finanţare şi afec­tează mai ales economia italiană şi, im­plicit, mun­citorii români care lucrează acolo", spu­ne analistul Dragoş Cabat.

Italia, al doilea mare partener comercial al României, după Germania, cu o pondere în exporturile româneşti de 13,3% în prime­le şase luni ale acestui an, se confruntă cu o criză majoră din cauza escaladării serviciului datoriei publice. Un posibil culoar de propa­gare a proble­melor Italiei în România ar putea fi sistemul bancar. Cele mai impor­tante bănci italiene prezente pe piaţa locală sunt UniCredit şi Intesa Sanpaolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO