Business Internaţional

Moody’s ameninţă SUA cu retrogradarea ratingului

Autor: Vlad Popescu

05.06.2011, 23:45 348

Agenţia de evaluare financiară Moody's avertizează că ar putealua în calcul reducerea ratingului de top "AAA" al Statelor Unite,dacă discuţiile dintre Casa Albă şi Congres privind majorarealimitei datoriei de stat nu progresează până la mijlocul luniiiulie, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Intrarea Statelor Unite în default ar declanşa o nouă criză pepieţele financiare mondiale, însă puţini investitori au mani­festatpână acum îngrijorare în acest sens. Wall Street se aşteaptă înmare măsură ca negocierile pe datorie şi deficit să se încheie lalimită, la fel cum s-a întâmplat cu reducerile de taxe şi cubugetul pe 2011.

Secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a încercat lafinalul săptămânii trecute să convingă Congresul să treacă legea decreştere a plafonului datoriei de stat pentru a preveni default-ulguvernului.

"Sunt încrezător că în această vară se vor întâmpla cel puţindouă lucruri. Vom evita o criză de default şi vom reuşi să ajungemla un acord pentru un plan fiscal pe termen lung", a declaratGeithner.

Anterior, Moody's a avertizat că negocierile dintre putere şiopoziţie se mişcă prea încet, afectate de rigiditatea ambelorpărţi, şi cresc posibilitatea intrării Washingtonului, chiar şipentru scurt timp, în incapacitate de plată.

Geithner anticipează o catastrofă financiară dacă Congresul nuva vota până pe 2 august creşterea plafonului datoriei de stat.Trezoreria va termina până atunci măsurile de urgenţă de care s-afolosit din 16 mai, când a atins limita de 14.300 miliarde dedolari a datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO