Business Internaţional

Modelele Golf si Skoda Fabia aduc profituri mai mari cu 50% pentru Volkswagen

03.03.2008, 16:32 19

Volkswagen, cel mai mare producator auto din Europa, a raportat un profit in crestere cu 50% in 2007 dupa ce compania si-a redus numarul locurilor de munca din Germania si a inregistrat vanzari in crestere pentru marcile Golf si Skoda Fabia, scrie Bloomberg.
Profitul net a avansat pana la 4,12 miliarde de euro de la 2,75 miliarde de euro cu un an in urma, iar veniturile au inregistrat o crestere de 3,8%, pana la 108,9 miliarde de euro.
CEO-ul companiei, Martin Winterkorn, a majorat profitul companiei dupa ce a redus forta de munca a Volkswagen din vestul Germaniei si a oferit o noua versiune a Fabia. Desi castigurile companiei au depasit media asteptarilor analistilor, de 3,8 miliarde de euro, actiunile Volkswagen sunt tinute pe loc in conditiile in care investitorii asteapta o noua oferta din partea Porsche, care detine o participatie de aproape 31%, a declarat Michael Tyndall, analist in cadrul Nomura Securities.
"Pe baza unui an 2007 foarte bun, compania anunta ca acest an va fi chiar mai bun", a spus Tyndall.
Actiunile Volkswagen au avansat cu 4 centi vineri, adica mai putin de 0,1%, pana la 149,99 euro. Actiunile au pierdut 3,9 procente in acest an, plasand valoarea companiei la 53,3 miliarde de euro.
Porsche a achizitionat o participatie in Volkswagen in septembrie 2005 pentru a proteja accesul la cel mai mare furnizor al sau. Producatorul cu sediul in Germania a lansat o oferta simbolica de preluare anul trecut pentru a se conforma reglementarilor germane privitoare la participatiile mari in companii tranzactionate public si a anuntat in mod repetat de atunci ca nu intentioneaza sa preia controlul asupra Volkswagen.
Producatorul de automobile sport se afla in conflict cu liderii sindicali cu privire la alocarea de pozitii in cadrul boardului unor angajati si la drepturile de veto ale reprezentantilor salariatilor. Porsche se opune legislatiei supuse aprobarii Parlamentului, legislatie in conformitate cu care liderii sindicali si statul Saxonia Inferioara ar avea in continuare dreptul de a bloca decizii importante in cadrul Volkswagen, cum ar fi inchiderile de fabrici.
Volkswagen a propus un dividend de 1,80 euro pe actiune obisnuita pe 2007, in crestere cu 44%. Producatorul auto va publica cifre detaliate pe marci si regiuni in cadrul conferintei sale de presa anuale din 13 martie.
Reducerile de cheltuieli vor contribui la cresterea veniturilor pe anul 2008, au declarat reprezentantii companiei.
"Ne asteptam ca profitul operational obtinut de grupul Volkswagen in acest an sa depaseasca nivelul profitului generat anul trecut, iar veniturile vor avansa fata de 2007", au declarat oficialii producatorului auto.
Profitul brut a crescut de aproape patru ori, pana la 6,54 mld. euro, depasind tinta de "cel putin" 5,1 miliarde de euro stabilita in iulie.
Anul trecut, livrarile Volkswagen au fost cu 7,9% mai mari, atingand un nivel record de 6,19 milioane de automobile, cele mai bine vandute fiind marcile Volkswagen si Skoda.
Producatorul se asteapta ca "livrarile catre clienti sa desaseasca nivelul record atins in 2007", conform oficialilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO