Business Internaţional

Mitt Romney a câştigat alegerile din New Hampshire. Mai are un pas până a-l înfrunta pe Barack Obama

Mitt Romney a câştigat alegerile din New Hampshire. Mai are un pas până a-l înfrunta pe Barack Obama

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

11.01.2012, 12:08 557

"Independentul", cum îi place să-şi spună, Mitt Romney (64 de ani), fost guvernator de Massachusetts a câştigat alegerile primare din cadrul Partidului Republican, în statul New Hampshire, lucru care îi netezeşte calea spre învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă.

Este al doilea stat american pe care Romney îl "câştigă", după Iowa şi, dacă în 21 ianuarie va câştiga şi în Carolina de Nord (este deja considerat favorit) învestitura îi este aproape asigurată, potrivit canalului de televiziune CCN.

"Fără surprize", comentează presa americană finalul cursei din New Hampshire, un stat aparte în ecuaţia alegerilor primare din Statele Unite. Dacă în Iowa Romney a câştigat, la 3 ianuarie, la doar opt voturi în faţa de contracandidatului surpriză Rick Santorum, fost senator de Pennsylvanya, (25 de procente amândoi), acum Romney a primit 36% din voturile exprimate (au participat la alegeri 250.000 de alegători), pe locul al doilea situându-se Ron Paul (reprezentantul Texasului) cu 23 de procente, urmat de pe Jon Huntsman, fost ambasador în China (18%). Santorum nu a obţinut decât 10% din voturi. Fostul speaker al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich, văzut înaintea începerii cursei drept unul dintre posibilii câştigători, a obţinut 11% din voturi.

În ultimele zile, împotriva lui Romney a fost pornită o campanie furibundă, atât în tabăra republicană, cât, mai ales, în cea a democraţilor care, formal, l-au ales şi ei în New Hampshire pe Barack Obama, drept candidat democrat la învestitură.

Lui Romney i se reproşează rolul jucat la conducerea fondului de investiţii Bain Capital, care l-a făcut milionar, fond despre care adversarii săi susţin că ar fi distrus mii de locuri de muncă în SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO