Business Internaţional

Miracolul economic al Braziliei din ultimul deceniu se leagă de un singur nume: Lula, copilul care lustruia pantofii pentru bani şi care a ajuns apoi preşedinte

Miracolul economic al Braziliei din ultimul deceniu se leagă de un singur nume: Lula, copilul care lustruia pantofii pentru bani şi care a ajuns apoi preşedinte

Autor: Bogdan Cojocaru

06.06.2011, 23:35 1045

Brazilia s-a transformat radical în ultimii zece ani: economia acrescut de aproape patru ori, are o voce puternică în cadrul G20,grupul celor mai importante ţări din lume şi este un magnet pentruinvestitori.

Economia a înregistrat anul trecut cea mai rapidă creştere dinultimii 24 de ani, de 7,5%, propulsată de consumul intern puternic.Populaţia a pro­fitat de creditele ieftine, de scutiri de taxe şi omonedă naţională puternică pentru a lua cu asalt magazinele.Avansul este şi mai uimitor dacă este avut în vedere că în 2009Produsul Intern Brut a scăzut cu numai 0,6%, din cauza crizeieconomice mondiale. Tot anul trecut, rata şomajului a coborât lanivelul record de 6,7%, comparativ cu 8,1% în 2009 sau 12,3% în2003.
Aceste performanţe încununează cei opt ani cât Luiz Inácio Lula daSilva, desemnat în anul 2010 de revista Time drept cel mai influentpolitician din lume, a fost preşedintele Braziliei. Primul mandatal lui da Silva a început în 2003, la un an după ce statul a fostforţat să ceară un ajutor financiar de 30 de miliarde de dolari dela Fondul Monetar Internaţional pentru a putea supravieţui crizeifinanciare care devasta în acea perioada America de Sud, sufocândeconomia braziliană şi antrenând o depreciere severă a monedeinaţionale.
"Rezervele noastre valutare erau foarte scăzute, iar inflaţia dădeasemne de revenire. Economia era la pământ", îşi aminteşte Da Silvaîntr-un interviu acordat Newsweek. Pentru a convinge creditorii căBrazilia este serioasă, Da Silva a majorat excedentul bugetarprimar, adică banii pe care guvernul îi păstrează în fiecare anpentru a plăti datoriile, şi a ridicat dobânzile, ceea ce aîncetinit creşterea economică, dar a limitat inflaţia. De asemenea,a menţinut controlul salariilor din sectorul public şi pe cel alpensiilor. Da Silva a preluat preşedinţia "în timpul unei uriaşecrize de încredere", spune un consilier al fostului preşedinte.
Da Silva, sau mai simplu Lula, a crescut într-o familie atât desăracă, încât n-a ştiut ce este pâinea până la şapte ani, vârsta lacare s-a mutat cu familia dintr-o regiune din nord-estul Brazilieiîn suburbiile oraşului Sao Paulo. A renunţat la şcoală când era înclasa a cincea, şi-a câştigat pâinea lustruind pantofi pe străzi şis-a angajat la o uzină la vârsta de 14 ani. A avansat şi, cutimpul, a devenit unul dintre cei mai respectaţi lideri de sindicatla nivel mondial. Cu toate că în acele vremuri Brazilia era condusăde un regim militar, el a sfidat generalii şi şefii şi practic aînchis centrul industrial al continentului în numele muncitorilordin industria oţelului. După şapte ani de preşedinţie, Lulacontinua să se bucure de aprecierea a peste 70% din alegători,succes remarcabil pe un continent în care preşe­dinţii suntconsideraţi un bun la care se poate renunţa.
"Acesta este omul meu, cel mai popular politician de pe Pământ", cuaceste cuvinte preşedintele SUA Barack Obama l-a întâmpinat pe Lulala un summit al G20 organizat la Londra în 2009. Sub conducerea luiDa Silva, Brazilia a suportat criza globală mai bine decât aproapeorice stat: nicio bancă braziliană nu s-a prăbuşit, inflaţia s-amenţinut la niveluri reduse, iar economia şi-a revenit rapid.
Geniul fostului preşedinte a fost că el a reuşit să "vândă" reformeneplăcute unei populaţii în mare parte sărace care-l privea ca peun salvator. "Popularitatea lui l-a ajutat să ia decizii riscantecare adesea cereau sacrificii", a afirmat Jose Dirceu, fost lideral Partidului Muncitorilor.
Economia Braziliei are doi stâlpi de sprijin: Banca Naţională deDezvoltare (BNDES) şi grupul energetic Petrobras, deţinut în partede stat. BNDES a fost banca ce a finanţat varianta braziliană aPlanului Marshall. În anii 1990 administra cu succes privatizareamultor companii de stat. Astăzi oferă consiliere pentru fuziunileşi achiziţiile corporatiste, ajută companiile cu probleme şifinanţează investiţiile strategice ale guvernului.
Petrobras anunţa în 2009 că va investi în următorii patru ani 174mld. dolari în platforme de extracţie, echipamente de exploatare arezervelor uriaşe de petrol de pe coasta Braziliei şi în vase. Deasemenea, grupul a descoperit noi zăcăminte de petrol, însă acesteasunt greu accesibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO