Business Internaţional

Miliarde de dolari din banii Libiei au fost administrate de unele dintre cele mai mari bănci din lume

Miliarde de dolari din banii Libiei au fost administrate de unele dintre cele mai mari bănci din lume

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2011, 12:38 568

Unele dintre cele mai mari şirenumite bănci din lume, printre care HSBC, Goldman Sachs, JPMorgan Chase şi Societe General, au administrat fonduri de statlibiene de miliarde de dolari, potrivit organizaţiei GlobalWitness, preluată de BBC News.

Informaţiile provin dintr-undocument obţinut de organizaţiei. Printre băncile menţionate înacesta figurează şi RBS şi Nomura. Instituţiile de credit aurefuzat să spună dacă încă mai păstrează aceste fonduri. Toateactivele au fost îngheţate de Uniunea Europenă şi SUA.

Documentul, datat iunie 2010,arată că HSBC a administrat fonduri libiene de 292,7 milioane dedolari în zece conturi de lichidităţi, în timp ce la Goldman Sachsau fost păstrate 43 de milioane de dolari, în trei conturi. Larândul ei, Societe General a administrat un miliard dedolari.

Documentul relevă, de asemenea, căo mare parte a activelor Autorităţii Libiene de Investiţii au fostpăstrate la bănci libiene şi din Orientul Mijlociu şi căautoritatea deţine miliarde de dolari în acţiuni la companii mariprecum General Electric, BP, Vivendi şi DeutscheTelekom.

"Este absolut absurd că HSBC şiGoldman Sachs se pot ascunde în spatele confidenţialităţii într-unastfel de caz. Vorbim de conturi ale statului, astfel căbeneficiarii lor sunt chiar libienii de rând, iar băncile ascund deei informaţii vitale", a afirmat Charmain Gooch, director la GlobalWitness.

Autoritatea Libiană de Investiţiideţine active de 70 de miliarde de dolari şi este al 13-lea fondsuveran de investiţii din lume în funcţie de mărime.

La începutul acestei luni, UE aextins sancţiunile economice aplicate Libiei pentru a acoperiaceastă autoritate şi banca centrală a statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO