Miliarde de dolari din banii Libiei au fost administrate de unele dintre cele mai mari bănci din lume

Autor: Bogdan Cojocaru 26.05.2011

Unele dintre cele mai mari şi renumite bănci din lume, printre care HSBC, Goldman Sachs, JP Morgan Chase şi Societe General, au administrat fonduri de stat libiene de miliarde de dolari, potrivit organizaţiei Global Witness, preluată de BBC News.

Informaţiile provin dintr-un document obţinut de organizaţiei. Printre băncile menţionate în acesta figurează şi RBS şi Nomura. Instituţiile de credit au refuzat să spună dacă încă mai păstrează aceste fonduri. Toate activele au fost îngheţate de Uniunea Europenă şi SUA.

Documentul, datat iunie 2010, arată că HSBC a administrat fonduri libiene de 292,7 milioane de dolari în zece conturi de lichidităţi, în timp ce la Goldman Sachs au fost păstrate 43 de milioane de dolari, în trei conturi. La rândul ei, Societe General a administrat un miliard de dolari.

Documentul relevă, de asemenea, că o mare parte a activelor Autorităţii Libiene de Investiţii au fost păstrate la bănci libiene şi din Orientul Mijlociu şi că autoritatea deţine miliarde de dolari în acţiuni la companii mari precum General Electric, BP, Vivendi şi Deutsche Telekom.

"Este absolut absurd că HSBC şi Goldman Sachs se pot ascunde în spatele confidenţialităţii într-un astfel de caz. Vorbim de conturi ale statului, astfel că beneficiarii lor sunt chiar libienii de rând, iar băncile ascund de ei informaţii vitale", a afirmat Charmain Gooch, director la Global Witness.

Autoritatea Libiană de Investiţii deţine active de 70 de miliarde de dolari şi este al 13-lea fond suveran de investiţii din lume în funcţie de mărime.

La începutul acestei luni, UE a extins sancţiunile economice aplicate Libiei pentru a acoperi această autoritate şi banca centrală a statului.