Business Internaţional

Miliardarul Warren Buffett are 37 de miliarde de dolari pentru investiţii

Miliardarul Warren Buffett are 37 de miliarde de dolari pentru investiţii

Warren Buffett

Autor: Vlad Popescu

27.02.2012, 10:50 628

Profitul net al Berkshite Hathaway, imperiul de afaceri patronat de miliardarul Warren Buffett, a scăzut cu 30% în trimestrul al patrulea, la 3,05 miliarde de dolari, din cauza câştigurilor mai mici înregistrate pe portofoliul de derivate financiare, transmite Bloomberg.

Profitul net din perioada corespunzătoare a anului 2010 a fost de 4,38 miliarde de dolari, potrivit raportărilor companiei.

Buffett utilizează lichidităţile generate de diviziile financiare şi industriale ale Berkshire pentru investiţii în acţiuni sau în achiziţii. Pariurile prin derivate, iniţiate în anii anteriori pentru a obţine câştiguri pe creşterile pe termen lung ale unor acţiuni sau pe solvabilitatea unor debitori, au generat în ultimul trimestru din 2010 profituri de peste 2 miliarde de dolari pentru Berkshire.

"Sunt contracte care nu vor expira în următorii 10-15 ani, ale căror rezultate ar putea fluctua semnificativ de la un trimestru la altul. Lui Buffett nu prea îi pasă de volatilitatea pe termen scurt", explică David Kaas, profesor la Şcoala de Business Robert H. Smith a Universităţii Maryland.

Acţiunile Berkshire au scăzut cu 4% pe bursa de la New York în ultimele 12 luni, în timp ce indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 4,6%.

Câştigurile Berkshire din derivate pe evoluţia indicilor bursieri au scăzut la 350 milioane de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, de la 2,5 miliarde de dolari în ultimele trei luni din 2010.

Compania a înregistrat totodată pierderi de 216 milioane de dolari pe contracte de tip credit-default swap, faţă de pierderi de 157 milioane de dolari în trimestrul patru al anului anterior.

Pe de altă parte, lichidităţile grupului au crescut la 37,3 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea, faţă de 34,8 miliarde de dolari la finele lunii septembrie.

Buffett a apelat în trimestrul al treilea la rezervele companiei pentru a finanţa preluarea producătorului de lubrifianţi auto Lubrizol (9 miliarde de dolari) şi pentru a creşte participaţia Berkshire la gigantul IBM.

La finele lui 2010, Berkshire avea lichidităţi de 38,2 miliarde de dolari.

Valoarea netă a activelor companiei (valoarea activelor minus datorii şi alte obligaţii financiare) a crescut în trimestrul patru la 164,9 miliarde de dolari, de la 160 miliarde de dolari la finele lunii septembrie, respectiv 157,3 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2010.

Profitul net pe ansamblul anului a scăzut la 10,3 miliarde de dolari, de la 13 miliarde de dolari în anul anterior.

Portofoliul de acţiuni al Berkshrie era evaluat la 77 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, faţă de 68,1 miliarde de dolari la 30 setepmbrie, creştere datorată în principal aprecierii acţiunilor American Express, ConocoPhilips şi IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO